Donceel

De gemeente Donceel bestaat uit vier verschillende dorpen, gelegen aan de Yerne-stroom die uitkomt in de Jeker. Donceel, Haneffe, Limont en Jeneffe zijn van oorsprong kleine boerendorpjes, maar trekken steeds meer nieuwe bewoners aan. Elk dorp telt rond zijn kerk en langs de hoofdweg een aanzienlijk aantal vierkantshoeven. De meeste dorpjes zijn ontstaan uit middeleeuwse parochies, ook al zijn er bewijzen gevonden dat de plaatsen ook bewoond waren in de prehistorie en tijdens de Romeinse en de Frankische perioden.
Boven het dorpje Donceel en zijn kasteel torenen de middeleeuwse kerk gewijd aan Saint-Cyr en de kloosterboerderij van Saint-Jacques.

De dorpen

Het uitzicht van Haneffe wordt getypeerd door zijn versterkt huis, dat deel uitmaakte van de commanderij van de tempeliers, samen met de kerk, de pastorie en enkele boerderijgebouwen. Deze resten van de commanderij vormen samen een mooi architecturaal geheel.

Limont is dan weer een typisch Haspengouws dorp, waar de landwegen uitkomen op één dorpsplein, met daarop de Saint-Martinkerk. Tegenover de kerk kunt u de ruïnes van de donjon en een gerenoveerd 16de-eeuws herenhuis bewonderen.

Jeneffe ligt ietwat verwijderd van de andere dorpjes in de Yerne-vallei. Het dorp zet met zijn talrijke monumentale hoeves de landbouwtraditie van de streek voort.