Geer

Ontspannen en herbronnen!

Geer ligt tussen Hannuit, Borgworm en de grens van de provincie Luxemburg, en dus in het vruchtbare en lieflijke Haspengouw met zijn weides, zijn leemgrond, zijn holle wegen en zijn grote vierkantshoeves. 

De gemeente bestaat uit zeven dorpen: Boëlhe, Lens-Saint-Servais, Geer, Hollogne-sur-Geer, Ligney, Darion en Omal. Die lijken één geheel te vormen met hun kerken die amper enkele kilometer van elkaar verwijderd zijn. Er hangt met andere woorden een leuke sfeer en de inwoners onderhouden nauwe contacten.

Erfgoed

Ondanks het hoofdzakelijk landelijke karakter heeft de gemeente haar architecturale erfgoed grotendeels bewaard. Zo vind je er fantastische plekken en gebouwen met een rijke geschiedenis: de Saint-Bricekerk uit de 13e eeuw (Hollogne-sur-Geer), de Castral-molen (Hollogne-sur-Geer), de pastorie uit 1616 waarin ooit de abten van Flônes resideerden (Geer), de Notre-Damekapel (Ligney), het gehucht Villereau (Boëlhe) dat bekendstaat om een van de mooiste landschappen in Haspengouw; …

Wandelen

Geer heeft ook een prachtige wandeling in petto: de 'Promenade du Geer'. De gemeente Geer stippelde de wandeling uit in 1981 en friste ze onlangs nog op. Op deze 7 km lange tocht ontdek je de mooiste plekjes van de gemeente. De wandeling volgt de loop van de Geer (de Jeker), een van de weinige rivieren die Haspengouw van water voorzien. Het startpunt ligt dicht bij de bronnen van de Geer, op het gemeenteplein van Lens-Saint-Servais, en leidt vanaf daar via bossen en populierenrijen naar Hollogne-sur-Geer. Wandelaars ontdekken hier het platteland in al zijn facetten, de vele typische dorpjes en het vermaarde natuurreservaat Haut Geer.