Hannut - Hannuit

De huidige gemeente Hannuit is ontstaan uit de administratieve fusie van de stad met zeventien omliggende dorpen: Abolens, Avernas-le-Bauduin, Avin, Bertrée, Blehen, Cras-Avernas, Crehen, Grand-Hallet, Lens-Saint-Remy, Merdorp, Moxhe, Petit-Hallet, Poucet, Thisnes, Trognée, Villers-le-Peuplier en Wansin.

De oude stad, die bekendstaat om haar veemarkt, ontwikkelde zich vooral in de 19e eeuw, maar haar stratenplan vertoont nog sporen van de vroegere stadswallen. De Sint-Kristoffelkerk met haar middeleeuwse toren is het oudste monument. De stad bewaart uit elke periode belangrijke elementen van haar erfgoed zoals de kastelen Mottin en Snyers, alsook tal van oude huizen. Maar Hannuit staat ook voor talloze dorpen, uitgestrooid over de valleien van de Geer en de Mehaigne.

De streek van Hannuit is een overgangsregio tussen Luiks en Brabants Haspengouw. De dorpen zijn er gegroepeerd rond een kerk en vaak ook een kasteel of een statige boerderij. Het aantal vierkantshoeven uit het Ancien Regime is er veel kleiner dan in de naburige Luikse dorpen. De overblijfselen van deze boerderijen zijn in veel gevallen de oude boerenerven, grenzend aan het kasteel en/of de boerderij van een abdij of kapittel, de eigenaar van een groot deel van de gronden.

Je vindt ook leuk...