De gemeente Verlaine bevat niet alleen het dorp met dezelfde naam, maar ook Bodegnée, Chapon-Seraing, Seraing-le-Chateau plus een groot aantal kleinere nederzettingen: Borsu, Oudoumont, Hepsée, Rogerée, Gerbehaye. Verlaine is een klein handelscentrum, waar ook nog enkele landbouwactiviteiten overblijven. De fruitteelt heeft er een bloeiende reeks ambachten doen ontstaan. Ook nu nog zijn er verschillende fruitgaarden te vinden in de gemeente, zoals vroeger rond elk Haspengouws dorp. De siroopfabriek is niet zo lang geleden gesloten, maar voor fruit, appelsap en cider kun je in Verlaine nog altijd terecht.
Verlaine is een van de gemeenten in Europa met de meeste archeologische sites vanaf het Neolithicum tot de Middeleeuwen.
De dorpen
Bodegnée werd tijdens de gemeentelijke fusies van 1978 overgebracht van Jehay-Bodegnée naar Verlaine. Het dorpje is niet veel veranderd en heeft zijn ruraal karakter weten te behouden. Het ligt aan de top van een kleine vallei rond een stroompje dat uitkomt in de Bende-vallei, iets boven de abdij van Paix-Dieu.
De huizen van Chapon-Seraing liggen rond het dorpsplein, dat wordt opgesierd door een neogotische kerk. Er is trouwens een wandelroute om de verschillende boerderijen van het dorp te leren kennen.
Seraing-le-Château maakte heel zeker deel uit van hetzelfde domein als Chapon-Seraing. Tijdens de Middeleeuwen waren het echter al twee heel verschillende gemeenschappen. In de 19de eeuw werd de slottoren vervangen door een imposanter gebouw dat nu het dorpsbeeld domineert en waaraan Seraing-le-Château zijn naam dankt. De gemeente Verlaine vormt een overgangsgebied tussen het Maaslandschap en Haspengouw.