Knooppuntennetwerk
Een knooppunt is gewoon een punt waar wegen elkaar kruisen. Ze worden aangeduid met een nummer en een bord, en wijzen de richting aan om uw parcours te volgen. Ga voor vertrek op het knooppuntennetwerk van de Provincie Luik na bij welk knooppuntnummer u start en noteer de nummers die u moet volgen tussen uw begin- en eindpunt, zoals wij gedaan hebben voor de voorgestelde trajecten. U kunt ook een route samenstellen met een verschillend begin- en eindpunt. Op onze kaarten ziet u de afstand tussen elk knooppunt (gemiddeld 5 tot 8 km). Zo kunt u berekenen hoeveel kilometer u moet afleggen en uw route daarop afstemmen.
Volg dagelijks de voortgang van het Knooppuntennetwerk in de provincie Luik. Over een paar maanden zal het knooppuntennetwerk een groot deel van het gebied bestrijken en kunt u, dankzij dit ingenieuze systeem, onbelemmerd fietsen zonder kaart! Het Fietsknooppuntennetwerk van de provincie Luik wordt uitgebreid door de diensten van de provincie Luik (Toeristische Federatie en Dienst Infrastructuur & Milieu) met de steun van Liège Europe Métropole.
De RAVeL-paden
Het routenetwerk RAVeL (Réseau Autonome de Voies Lentes - het netwerk van langzame wegen) maakt voornamelijk gebruik van de jaagpaden langs het water of oude spoorlijnen en lokale wegen. Deze paden zijn bestemd voor de langzame weggebruikers en verboden voor gemotoriseerd verkeer. Deze paden zijn dus bij uitstek geschikt voor wandelaars, fietsers, personen met beperkte mobiliteit, skaters of ruiters indien de situatie dat toestaat.
De RAVeL-fietspaden ontstonden circa 15 jaar geleden met het doel om in heel Wallonië een routenetwerk aan te bieden zonder gemotoriseerd verkeer, over mooie paden in een groene omgeving langs de waterwegen en met veilige routes door verstedelijkt gebied. Sindsdien komen er steeds meer van deze 'langzame paden' bij. Zo kunnen de langzame weggebruikers in alle rust de provincie Luik ontdekken, zonder zich zorgen te hoeven maken over het verkeer. RAVeL, dat is meer dan 1.400 kilometer lang genieten.