AdobeStock-c-captblack76.jpegforêt mystérieuse
©captblack76 AdobeStock

Legendarische wandelingen

in Terres-de-Meuse

Wist je dat? Als we denken aan een land van legendes, denken we meteen aan de Ardennen met zijn donkere bossen. Maar de dorpen van de streek Terres-de-Meuse zitten vol verhalen over elfen, heksen en andere fantastische wezens. De herinnering aan deze verhalen, die vroeger bij het haardvuur werden verteld, is met de tijd vervaagd… maar de plaatsen zijn er nog steeds! Het Maison du Tourisme heeft besloten om dit bijzondere erfgoed weer tot leven te brengen door u mee te nemen op een tocht langs vier fantastische toeristische wandelingen om van te genieten, van te watertanden… en vooral van te dromen!

Wondercom 7Wondercom 7
©Wondercom 7
Justine Toussaint

Ambassadeur
Terres-de-Meuse

Ju onderweg

De Vieux-Waleffe wandeling

in de voetsporen van Appolonie

In het dorp Vieux-Waleffe, in Haspengouw, is de legende van Appolonie, de heks met de gouden hoef, nog springlevend! In de Middeleeuwen werd de arme dame beschuldigd van hekserij nadat een ziek paard voor haar deur stierf. Ze werd verbrand op de brandstapel, waar nu de Bon Secours kapel staat. Het is een vreemde, mystieke plek, in de schaduw van zes prachtige lindebomen. Om meer te weten te komen over deze Haspengouwse legende, trek je je wandelschoenen aan en waag je je op de paden van Vieux-Waleffe, voor een gemakkelijke wandeling van 8 km.

Praktische informatie:

  • Begin: église Saint-Lambert (Rue de la Sablière, 4530 Villers-le-Bouillet)
  • Markeringen: blauwe rechthoek
  • Afstand: 8 km

De hertenwandeling

om het kasteel van Fumal te ontdekken

La promenade des chevreuils, in het hart van het parc Naturel Burdinale-Mehaigne, neemt je mee op ontdekking door de wilde Mehaigne vallei. Dit bospad is een bewegwijzerde lus (volg de groene diamanten) met prachtige uitzichten over Haspengouw. Onderweg ontdek je het château de Fumal, dat de bewaker is van een meer dan honderd jaar oude traditie: de kleine hartjes van was.

De kleine hartjes van Fumal werden geïntroduceerd door Élisa du Fontbaré en bevatten elk een fragment witte was van paaskaarsen. Er wordt gezegd dat ze baby’s beschermen tegen stuiptrekkingen, plotselinge dood en de gevaren die een baby of aanstaande moeder te wachten staan. Vroeger haastte de vader van het kind zich naar het kasteel om deze kostbare talisman te vragen als er in het dorp of de omgeving een baby werd geboren. Vandaag de dag bestaat deze praktijk nog steeds: als je een klein wassen hartje wilt kopen, kun je contact opnemen met Château de Fumal.

Petite plus: Onlangs is de oude wijngaard van het kasteel – die dateert uit de 16e eeuw – weer in gebruik genomen, waardoor de wijntraditie van het landgoed nieuw leven is ingeblazen!

Praktische informatie:

  • Begin: Place Limage – 4260 Fumal
  • Markeringen:groene ruit
  • Afstand: 11,3 km

De Kulterkène-wandeling in Berloz

op zoek naar flambia

Volgens de legende verscheen de flambia (spookachtige vuurbal), ook bekend als de “Escaufeur”, vroeger tussen Berloz en Rosoux. Iedereen was doodsbang voor deze spookachtige vuurbal, vooral eenzame wandelaars. Hij verscheen ’s avonds midden op de weg en maakte vreemde bewegingen voordat hij iedereen achtervolgde die zijn pad kruiste. In het geloof van die tijd werd de flambia geassocieerd met kwade geesten, zoals een wildvuur…

In 1899 vertelde een oude man in de buurt van Waremme dat hij op een dag de flambia tegenkwam toen hij aan het wandelen was. De vuurbal schoot recht op hem af en stopte abrupt ter hoogte van zijn borst. Geschrokken blies de oude man er gewoon naar toe, in de hoop dat hij zou doven. De vuurbal draaide zich om, alsof hij door de adem van de man was verdreven. Misschien was het allemaal niet zo gevaarlijk?

Wil je de flambia zien, maak dan in de schemering een wandeling over het Kulterkène-pad bij Berloz. Als je deze grapjas niet tegenkomt, ontdek je de Moulin de Corswarem op een route van 7,7 km in Haspengouw tussen boomgaarden, kreupelhout en langgerekte akkers.

Praktische informatie:

  • Beginpunt: rue de l’église in Berloz
  • Markeringen:rode rechthoek
  • Afstand: 7,7 km

De promenade van D'zy

in de voetsporen van de "Robin Hood van Fraitur

Le D’zy, wiens echte naam Paul Derenne was, was een boer in Fraiture. Volgens de legende doodde hij de ridder van Cortis terwijl hij een jonge vrouw redde. Gearresteerd en opgesloten, ontsnapte Paul. Om te ontsnappen aan de gendarmes die achter hem aanzaten, leefde hij jarenlang in de bossen rond Fraiture en in een geheime grot in het Bois de l’Herberain. Daar hielp hij de armen en maakte hij jacht op bandieten zoals Rougeaud. Hij werd beschouwd als de “Robin Hood van Fraiture”. Hij stierf tijdens gevechten in de Belgische Revolutie van 1830.

De D’zy wandeling brengt je langs de kerk Saint-Remacle. Op deze route kom je langs een camping die is aangelegd op de ruïnes van het oude kasteel dat in 1963 afbrandde. Vervolgens doorkruist u het prachtige bos van Herberain, waar de D’zy zich vroeger schuilhielden.

Praktische informatie:

  • Begin:Fraiture plaatselijke school
  • Markeringen:horizontale groene rechthoek
  • Afstand: 12,2 km
Balade-du-DZy-E.-Keysers-109-e1683213072963.jpg

Dit verhaal gebeurde heel lang geleden
In een land van dorpen omringd door velden
Waar de mensen eenvoudig leefden

Pierre Langenaeken

Om verder te gaan en andere legendarische verhalen in “Terres-de-Meuse” te (her)ontdekken:

  • BARON Michèle; “Au pays du loup-garou, tome 1 : farfadets, macrales et autres génies du terroir”; (1998)
  • BOLLY Patrice; “Contes et légendes de Hasbaye”; les éditions du Haret (1995).

Dit artikel is tot stand gekomen met de onschatbare hulp van Pierre Langenaeken, een natuurgids met een passie voor de folklore van onze streken. Hartelijk dank, en veel wandelplezier in Terres-de-Meuse!