Img 6157Img 6157
©Img 6157|Ju on the road
Ik heb het voor je getest

Tijdreizen

in het Musée de la Vie d'Autrefois et du Tarare

Een paar weken geleden bezocht ik in gezelschap van Anny en Jean-Louis het Musée de la Vie d’Autrefois et du Tarare. Het museum is sinds 1995 gevestigd in Racour (Lincent) in het hart van Haspengouw en laat het dagelijks leven van de streek zien…
Op zijn minst hoe het er 100 jaar geleden uitzag!

Wondercom 7Wondercom 7
©Wondercom 7
Justine Toussaint

Ambassadeur
Terres-de-Meuse

Ju onderweg

Door 8 verschillende kamers kunnen we ontdekken hoe het dagelijks leven er honderd jaar geleden uitzag, landbouw vóór de mechanisatie, dagelijks leven, school, festivals. Er zijn ook workshops voor kinderen, zoals brood bakken.

Het is dus Anny die me met een glimlach begroet in wat vroeger de dorpskroeg was, het laatste estaminet. Ze legt uit dat het het hart van het dorp was, een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, met als waardin Simone, een voetbalfan. Dat zie je aan de vele bekers, badges en clubvlaggen op de planken… En je kunt je de sfeer en de avonden van toen wel voorstellen.

Dompel jezelf onder in het dagelijks leven

100 jaar geleden

Hier gaan we! We gaan naar boven naar de keuken van Alphonse en Clémentine, voorgesteld door mannequins die aan tafel zitten. Anny laat me een reeks voorwerpen zien. Dankzij hen (her)ontdek ik hoe je kookt, brood bakt en kleren wast voordat je elektriciteit gebruikt. Het is ongelooflijk! Anny vertelt me een reeks anekdotes, met veel humor, terwijl ik me helemaal onderdompel in het leven zoals het vroeger was.

We beklimmen nog een verdieping om ons onder te dompelen in de school van vroeger. Het klaslokaal van vroeger heeft zijn uitrusting, de houten banken en leistenen nog. We zien een paar foto’s van schoolkinderen… die er niet erg blij uitzagen! En ze konden niet eens lachen op de foto’s, arme mensen!

De landbouw van vroeger begrijpen

De volgende zaal belicht het werk van paarden en ossen en hun functies op het land. Het is ongelooflijk om de industriële landbouw van tegenwoordig te vergelijken met de boerenberoepen van vroeger.

We gaan verder naar de grote tararuimte, waar Jean-Louis ons vergezelt voor de rest van de rondleiding. Hij legt ons met passie en kennis van zaken uit dat ze hier, in deze oude fabriek (destijds zeer beroemd en vermaard) werden gemaakt. Maar eerst… Weet je wat een tarare is? In de landbouw werd deze vreemde machine gebruikt om het graan schoon te maken na het dorsen, dankzij een ventilatiesysteem dat handmatig of door een motor werd bediend. Tegenwoordig heeft de maaidorser het gebruik van tarares uitgebannen. Maar als je er een wilt zien, het museum heeft een mooie, grote collectie!

Een tijdelijke tentoonstellingsruimte

Het gebouw is onlangs gerenoveerd en heeft nu een eigen expositieruimte waar lokale kunstenaars worden tentoongesteld. Het bezoek eindigt in Café Simone, het laatste estaminet in het dorp, waar we nog even napraten onder het genot van een drankje… Ik had het niet verwacht, maar ik heb echt genoten van mijn bezoek aan het Musée de la Vie d’Autrefois! Het was erg verrijkend en soms zelfs ontroerend… Ik raad je echt aan om het te doen, zelfs (en vooral) met kinderen! Er zijn zelfs speciaal aangepaste rondleidingen en een praktische workshop ‘van graan tot brood’ voor scholen.

Een heerlijke duik in het verleden met het gezin gegarandeerd!

Sluiten