Fort de HuyVue aérienne du Fort de Huy
©VisitHuy

Huy Fort

Het Fort van Huy, gebouwd door de Nederlanders tussen 1818 en 1823, is een plek met een rijke geschiedenis en een toeristische trekpleister in Terres-de-Meuse die je niet mag missen. Het ligt aan de oevers van de Maas en biedt een adembenemend uitzicht over de stad Hoei en de directe omgeving. Het fort staat op de plaats van het voormalige kasteel van Hoei, bekend als “Tchestia”, dat in 1717 werd afgebroken. Het enige overblijfsel van het kasteel is de 16e-eeuwse waterput, die getuigt van het rijke historische erfgoed van de streek.

Een belangrijke historische erfenis

Het Fort van Hoei, getuige van conflicten en de evolutie van de regio

De Nederlandse staat was zich bewust van het strategische belang en besloot dit fort te bouwen om de Maasvallei af te sluiten. Het fort werd echter nooit voor militaire doeleinden gebruikt.

In de loop der jaren werd het omgevormd tot een politieke gevangenis voor de republikeinen “Risquons-tout” in 1848, vervolgens in 1876 afgestaan aan de stad Hoei voordat het in 1880 door de staat werd teruggekocht en in 1914 opnieuw werd opgenomen in het verdedigingssysteem van de Maas.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het eerst gebruikt als intern disciplinekamp voor de Duitsers, daarna als onderkomen voor Russische gevangenen en tenslotte als regimentsschool voor de Quatorzième de Ligne.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog

Een donker hoofdstuk van opsluiting en verzet

De tragische geschiedenis van het fort nam een donkere wending tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van mei 1940 tot 5 september 1944 veranderde het Duitse leger het in een detentiekamp waar meer dan 7.000 gevangenen werden vastgehouden, voornamelijk politieke gevangenen en gijzelaars. Onder het bestuur van de Wehrmacht en onder leiding van commandant Frimberger werd het fort een symbool van het nazi-concentratiekampuniversum. De leefomstandigheden van de gevangenen, de grimmige kerkers, de verhoorkamer en de detentiekamers getuigen van de wreedheid van deze donkere periode in de geschiedenis. Veel patriotten, verzetsstrijders en gijzelaars werden hier geïnterneerd en riskeerden elke dag hun leven. Sommigen werden gedeporteerd naar concentratiekampen, terwijl anderen elders werden geëxecuteerd.

Een meeslepend bezoek

Ontdek de kerkers, ondervragingen en het dagelijkse leven van de gevangenen in Fort de Huy.

Vandaag de dag is Huy Fort een herdenkingsplaats van de Tweede Wereldoorlog. Het museumgedeelte geeft bezoekers inzicht in de leefomstandigheden van de gevangenen en het dagelijks leven van de bevolking tijdens de nazi-bezetting. Een rondleiding door de verschillende zalen onthult de aangrijpende getuigenissen van degenen die deze pijnlijke periode hebben meegemaakt. Een video maakt het bezoek compleet en laat getuigen uit de eerste hand uit die periode aan het woord. Het fort biedt ook de mogelijkheid om educatieve activiteiten te boeken gericht op kennis van de twee wereldoorlogen en burgerschapsonderwijs, waardoor het een belangrijke plek is voor scholen om bewustwording te creëren.

Praktische informatie

Adres

Chaussée Napoléon, Huy

Prijzen

Volwassene4,5€
Tarief kind2€
Groepstarief3€
Artikel 271,25€

Openingstijden

  • Maandag 10:00 - 18:00
  • Dinsdag 10:00 - 18:00
  • Woensdag 10:00 - 18:00
  • Donderdag 10:00 - 18:00
  • Vrijdag 10:00 - 18:00
  • Zaterdag 10:00 - 18:00
  • Zondag 10:00 - 18:00
Meer info

Dit vind je misschien ook leuk

Sluiten