Sarcophage de Sancta ChrodoaraSarcophage de Sancta Chrodoara - Trésors de la Fédération Waallonie-Bruxelles
©Sarcophage de Sancta Chrodoara|Trésors de la Fédération Wallonie-Bruxelles

Merovingische sarcofaag en andere geheimen van onze collegiale kerken

Dompel jezelf onder in de levende geschiedenis van de collegiale kerken van Huy en Amay, met hun uitzonderlijke schatten, waaronder de fascinerende Merovingische sarcofaag van Saint Ode. Ontdek deze architecturale juweeltjes die vertellen over het rijke verleden van deze steden, waar elk detail getuigt van hun culturele erfgoed.

Een gotisch juweel

Ontdek de fascinerende geschiedenis en architectuur van de Collégiale Notre-Dame et Saint-Domitien in Huy,
een culturele schat in het hart van de Terres-de-Meuse.

Volgens de legende werd deze kerk, gewijd aan de Maagd Maria, gesticht door Sint Materne aan de voet van een rots en voorzien van een verdedigingskasteel. De eerste verwijzingen naar de kerk dateren uit de 6e eeuw, toen de heilige Domitianus er werd begraven. Onder het bisschopsambt van Notger in de 10e eeuw werden de relikwieën van Sint Materne naar voren gehaald en vestigde zich een gemeenschap van geestelijken in de buurt. In de loop der eeuwen werden er branden en verbouwingen uitgevoerd, met als hoogtepunt de inwijding van een nieuwe kerk in 1066, die een collegiale kerk werd met een kapittel van dertig kanunniken.

De architectuur van de huidige collegiale kerk is een harmonieus huwelijk tussen de stralende gotiek van de 14ede eeuw en de flamboyante gotiek van de 15ede eeuw. Omlijst door drie vierkante torens, waarvan de hoogste 48 meter hoog is, is het een waar visueel en historisch kunstwerk.

De indrukwekkende afmetingen van de collegiale kerk worden onthuld: 72 meter lang, 25 meter breed en 25 meter hoog in het hoofdschip. De drie schepen worden onderbroken door een pseudotransept.

Het triforium, een omloopgalerij onder de hoge ramen in flamboyante gotische stijl, en de glas-in-loodramen die in 1872 door het atelier Gsell-Laurent in Parijs werden ontworpen, sieren het interieur van de kapittelkerk en roepen boeiende religieuze taferelen op.

Wist je dat?

  1. Het grote koorraam, dat uit drie delen bestaat, bereikt de uitzonderlijke hoogte van tweeëntwintig meter. Het is het hoogste glazen dak uit één stuk in Europa.
  2. Li Rondia is het grootste gotische roosvenster dat in België bewaard is gebleven. Het dateert uit 1508 en de diameter is indrukwekkend: 6 m binnen en 9 m buiten.
  3. Er zijn in totaal 20 mozaïekschrijnen, waarvan er maar liefst 4 bewaard zijn gebleven in Hoei.

Huis van een Merovingische prinses

Ontdek de geheimen van de collegiale kerk van Amay, een boeiende samensmelting van het historische verleden en de opvallende architectuur.

De collegiale kerk, gelegen in het hart van het historische centrum van Amay, rijst op met trotse elegantie en trekt de aandacht met haar drie majestueuze torens en imposante silhouet.

De romaanse oorsprong gaat terug tot de 11eeeuw, maar in de loop der tijd heeft de kerk talloze metamorfoses ondergaan. Grote werken in de 18e eeuw gaven vorm aan het huidige architectonische uiterlijk van de kerk, waarbij het aanvankelijke sobere karakter veranderde in een verfraaid en samenhangend silhouet.

In het interieur van de kerk, rijkelijk versierd met 18e-eeuws stucwerk, is de afdruk van dat tijdperk duidelijk terug te zien met florale en symbolische motieven. Een opmerkelijk 17e-eeuws doksaal omlijnt het priesterkoor en vormt een decoratieve uitzondering.

De kapittelkerk herbergt twee uitzonderlijke schatten die door de Federatie Wallonië-Brussel als erfgoed zijn erkend: de prachtige Merovingische sarcofaag van sancta Chrodoara, die door een grote glazen opening in het koor wordt tentoongesteld op de plek waar hij op 22 januari 1977 werd ontdekt, en het schrijn van de heilige Ode, een meesterwerk van de 13e-eeuwse Mosaanse goudsmederij.

De opmerkelijke 18e-eeuwse oosterse kloostergang (een van de slechts zeven in West- en Centraal-Europa) huisvest het Gemeentelijk Museum voor Archeologie en Religieuze Kunst, en voegt een unieke culturele dimensie toe aan dit architectonische ensemble.

Het gebouw schittert ook dankzij het talent van de Amayt-schilder Georges Leplat (1930-2010), die een uitzonderlijke kruisweg creëerde bestaande uit 15 staties uitgevoerd in bladgoud volgens de iconische techniek. Deze werken verrijken de kostbare kunstcollectie van de kapittelkerk en verlichten het interieur met glans.

Wist je dat?

Deze sarcofaag dateert uit de Merovingische periode, rond 730, en werd ontworpen als de begraafplaats van Chrodoara, ook vereerd als Saint Ode in Amay. Deze raadselachtige vrouw van adellijke afkomst had eerder een klooster gesticht in Amay. Bovenop de sarcofaag is een afbeelding ten voeten uit te zien met een staf in haar rechterhand. Dit is het enige bekende voorbeeld van een Merovingische sarcofaag met een menselijke figuur en een inscriptie, waardoor het een opmerkelijk object is.

Sluiten