Zie foto's (4)

Abdij van Val Notre-Dame

Bezienswaardigheid en historisch monument, Erfgoed, Religieus gebouw in Wanze
  • Deze abdij werd gesticht in 1180, toen Graaf Albert III van Moha in de plaats Val de Rodum een cisterciënzinnenabdij stichtte. De abdij, vanuit de Abdij van Hocht opgericht, lag in de vallei van de Mehaigne. Deze abdij kwam tot grote bloei in de 13e eeuw, maar van de 14de tot de 16de eeuw, toen er veel oorlog was, werd ze verwoest en raakte ze in verval. Tussen de 17de en de 19de eeuw werd de abdij echter weer opgebouwd. In 1789 echter werd de abdij door de Fransen opgeheven en de...

    Deze abdij werd gesticht in 1180, toen Graaf Albert III van Moha in de plaats Val de Rodum een cisterciënzinnenabdij stichtte. De abdij, vanuit de Abdij van Hocht opgericht, lag in de vallei van de Mehaigne. Deze abdij kwam tot grote bloei in de 13e eeuw, maar van de 14de tot de 16de eeuw, toen er veel oorlog was, werd ze verwoest en raakte ze in verval. Tussen de 17de en de 19de eeuw werd de abdij echter weer opgebouwd. In 1789 echter werd de abdij door de Fransen opgeheven en de bezittingen publiekelijk verkocht. De abdijkerk werd gesloopt en de abdijgebouwen werden omgebouwd tot een kasteel.

    In 1901 werd dit complex aangekocht door de Missiezusters van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming (Sœurs missionnaires de l'Assomption). Dezen waren ten gevolge van de seculariseringspolitiek uit Frankrijk verdreven. In 1905 openden zij er een meisjesinternaat. Ook tegenwoordig is dit er nog, zij het ook voor jongens. Het heeft nog steeds een katholieke signatuur en heet nu: Institut Libre du Condroz Saint-François. Er wordt technisch- en technisch handelsonderwijs gegeven.

  • Gesproken talen
    • Frans
Sluiten