St Christophe Racour

Kerk Saint-Christophe

Bezienswaardigheid en historisch monument, Erfgoed, Religieus gebouw in Lincent
 • Je beleeft enkele uren vol verrassingen als je de verbazingwekkende Sint-Christoffelkerk bezoekt in Raatshoven, een dorp op het Haspengouws plateau niet ver van Landen. In het dorpscentrum kun je niet naast de indrukwekkende vierkante toren kijken (33m) die duidelijk zijn nut heeft gehad als verdedigingstoren. Hij dateert van de 14de eeuw en is ingedeeld in drie niveaus. Je kunt erin dankzij een draaitrap. De uitkijkposten en de schietgaten zijn behouden.

  Tweede verrassing: in het portaal...

  Je beleeft enkele uren vol verrassingen als je de verbazingwekkende Sint-Christoffelkerk bezoekt in Raatshoven, een dorp op het Haspengouws plateau niet ver van Landen. In het dorpscentrum kun je niet naast de indrukwekkende vierkante toren kijken (33m) die duidelijk zijn nut heeft gehad als verdedigingstoren. Hij dateert van de 14de eeuw en is ingedeeld in drie niveaus. Je kunt erin dankzij een draaitrap. De uitkijkposten en de schietgaten zijn behouden.

  Tweede verrassing: in het portaal bemerk je een enorm beeld van Sint-Christoffel (2m95) uit de 14de eeuw. Het zou gaan om het grootste, oude houten beeld van Christoffel met kind Jezus in Europa. Het is vervaardigd in polychroom hout en beeldt de heilige uit in een geestelijke, majestueuze pose, verzonken in gedachten, met een lachend kind op de arm.

  Bij het binnentreden zie je, derde verrassing, een tweede beeld van Sint-Christoffel rechts onder het doksaal. Dit is merkelijk kleiner. Het dateert uit de 18de eeuw en beeldt, in tegenstelling tot het vorige, de heilige uit in volle beweging alsof hij over de golven roeit. Zijn blik is waakzaam gericht op het kind dat hij meedraagt. Het loont de moeite om de beide beelden te vergelijken.

  Het verzorgde interieur is hoofdzakelijk van gotische inslag en opgebouwd uit Gobertangesteen met bepleistering. Bemerk ook de doopvont (15de eeuw), de glasramen in het koor (1956) en enkele kleine heiligenbeelden in hout.

 • Gesproken talen
  • Frans
Sluiten