Vallée de la MeusePéniche sur la Meuse avec un paysage verdoyant et quelques maisons
©Trekking et Voyage

Een avond op de rivier

In september profiteert Terres-de-Meuse van de laatste mooie, zachte, zonnige dagen om de Maasvallei vanuit een andere hoek te ontdekken… Aan boord van de Val Mosan! Van mei tot september neemt deze toeristische boot je op vrijdagavond mee voor een riviertocht van een uur. De perfecte manier om de avond te beginnen, voordat je geniet van een goede maaltijd, ook aan de oevers van de Maas: Pampa Bar!

Wondercom 7Wondercom 7
©Wondercom 7
Justine Toussaint

Ambassadeur
Terres-de-Meuse

Ju onderweg

Aperitief op het water

aan boord van de Val Mosan

Tot nu toe had ik een nogal “ouderwets” en “familiair” beeld van riviercruisen.
Deze vroege avond met vrienden om de oevers van de Maas in Huy per boot te ontdekken
heeft me volledig van gedachten doen veranderen! Na een wandeling door Vieux Huy en een bezoek
aan de Grote Markt, stapten we om 18.30 uur aan boord op de kade, tegenover de collegiale kerk
en op een steenworp afstand van het toeristisch centrum Terres-de-Meuse.

Een leuke verrassing: we zijn de enigen aan boord! Hartelijk verwelkomd door de kapitein en zijn matroos, installeerden we ons op de beste plaatsen. De zon ging al onder toen we richting Ben-Ahin voeren, langs het Fort en het Maison Batta. Hoe verder we varen, hoe groener de oevers van de Maas worden, op sommige plekken zelfs wilder. Het is zo fijn om door de golven te worden gewiegd! We passeren de haven van Statte en de gloednieuwe Pampa Bar. Hier zullen we onze avond aan de oevers van de Maas voortzetten. De borden vliegen al op het zonnige terras en we horen het gelach in de verte. We hebben er zin in.

In de tussentijd genieten we van ons aperitief: een bord met lokale vleeswaren en kazen, tapenade en olijven, vergezeld van een glas wijn.

De boot vaart verder onder de Père Pire brug, een veel industriëler gebied. Wist je dat? Deze brug die Ben-Ahin met de gemeente Wanze verbindt, werd de Père Pire-brug genoemd als eerbetoon aan Dominique Pire, Nobelprijswinnaar voor de vrede in 1958.

Gelukkig is de passage langs BioWanze en zijn industriële oevers van korte duur. Al snel bereiken we Bas-Oha en Gives, veel groenere, rustiger delen. Het licht glijdt over de ruïnes van kasteel Beaufort. We genieten van de laatste zonnestralen, terwijl de kapitein van de Val Mosan omkeert en terugkeert in de andere richting, richting Huy.

Het is al voorbij! Het is alweer tijd om terug te gaan naar de kade. We vonden het alle 4 een geweldige ervaring, een leuk moment om met het gezin, met z’n tweeën of in een groep van te genieten.

De Val Mosan, van juni tot september, ’s avonds op vrijdag om 18.30 uur.

Pampa Bar

tapas en een gezellige sfeer aan de oevers van de Maas

Na onze bemanning te hebben bedankt, gaan we naar Pampa Bar,
de gloednieuwe bar van Pauline en Marie Paillhe in de haven van Statte.

Het volledig gerenoveerde Pampa is het nieuwe trefpunt van de Hutois. Het gevoel van welkom
is hier bekend. Marie en Davy in de eetzaal installeren ons en zetten ons meteen aan het werk.

Pampa is volledig gerenoveerd.

Aan tafel kun je heerlijke mediterraan geïnspireerde tapas delen, maar dat niet alleen: het menu evolueert met de seizoenen en de lokale producten. Deze worden zorgvuldig gekozen met lokale leveranciers en producenten, zoals de slager uit Boca. Achter het fornuis legt Pauline al haar hart in het combineren van texturen en smaken om heerlijke gerechten te creëren die je kunt delen in het midden van de tafel. Speciale vermelding verdienen de mosselen met room, knoflook en peterselie, en de tajine met kip en abrikozen, een echte traktatie. En laten we de calamares niet vergeten… Kortom, het menu bevat niet te missen favorieten, maar ook suggesties afhankelijk van wat er beschikbaar is, wat de stemming is en wat er in het seizoen is. Bij de tapas zijn er cocktails, aanbevolen door Marie, en een aantal aantrekkelijke referenties op de wijnkaart. Laat je gaan en vertrouw op het team…

Om de avond in stijl af te sluiten (en als je nog een beetje ruimte hebt), zijn de desserts op de kaart om voor te sterven. Om te delen… of niet!”

Het restaurant van de Pampa Bar is geopend van woensdag tot en met zondag, van 12.00 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 23.00 uur. Gesloten op maandag en dinsdag.

Sluiten