Hoei voor geschiedenis en cultuur liefhebbers

Hoei heeft een rijkt en bewogen middeleeuws verleden. Haar geschiedenis zit niet alleen vast in de oude stenen en in het plaveisel van de straatjes in de oude stad maar ook in de indrukwekkende collegiale kerk, prachtig gotisch bouwwerk uit de 14de eeuw. Maar ook de 18de en 19de eeuw hebben mooie woningen achtergelaten die vandaag nog te zien zijn. De 20ste eeuw heeft eveneens haar stempel op de geschiedenis gedrukt waarvan een getuige in het Fort van Hoei is aan te treffen.

Gemeentelijk museum

Het museum is ondergebracht in het vroegere Minderbroederklooster gebouwd in de 13de eeuw en in de 17de eeuw herbouwd. Het bestaat uit tien zalen die alle activiteiten van de Hoeienaars van de prehistorie tot nu behandelen. Meer bepaald aan de schone en decoratieve kunsten gewijd, stelt het museum ook archeologische, ethnografische en industriële objecten tentoon. De "Beau Dieu" (mooie god) van Hoei, meesterwerk van de 13de-eeuwse houten beeldhouwkunst, is één van de opmerkelijkste objecten in het museum.

Collegiale kerk en schatkamer

De eerste steen van de gotische collegiale kerk werd in 1311 gelegd. Het koor werd in 1377 beëindigd en de gehele afbouw was in 1536 voltooid. Het gbouw vormt een mooi geheel van zowel 14de-eeuwse straalgotiek dan 15de-eeuwse vlamgotiek. De massieve westtoren omvat het gekende 'Rondia', het grootste rozetvenster in straalgotiek in Wallonië.

In de romaanse crypte staat de kerkschat opgesteld waarvan de meesterstukken vier reliekschrijnen zijn in Maaslandse stijl uit de 13de en 14de eeuw. Achter de kerk bevindt zich het 'Bethlehemportaal' (14de E.) dat scènes betreffende de geboorte voorstelt.

Fort van Hoei en memoriaal

Tussen 1818 en 1823 door de Hollanders gebouwd op de site van het oude  kasteel (Li Tchestia) en door het Duitse leger tot gevangenen- kamp omgevormd. Van mei 1940 tot 5 september 1944 zullen er meer dan 7000 gevangenen in opgesloten worden. Heden is het Fort een Gedenkoord voor de Tweede Wereldoorlog en blijft een intacte getuige van het concentrationistisch nazi-universum. Cellen, verhoorzaal, gevangenenkamers...maar ook de museumruimte en het panorama van Hoei zijn er te ontdekken.

In het Oude Hoei slenteren

In de sfeer van de geplaveide straatjes en opmerkelijke gebouwen maakt u in de oude stad een sprong achteruit in de geschiedenis van Hoei. U kan er de middeleeuwse stemming voelen die indertijd in de straten van de stad heerste.
Als u uw wandeling even verderzet, kan u ook de omwallingen zien die vroeger de stad omringden en beschermden.  
Plan en parcours van Hoei te verkrijgen op de Dienst voor Toerisme.

Geleide bezoeken en boottochten

Ieder seizoen laat de Dienst voor Toerisme u de keuze uit een waaier aan geleide thematische bezoeken om op ontdekking van Hoei, haar patrimonium en haar geschiedenis te gaan.
De kalender is beschikbaar op aanvraag bij de Dienst voor Toerisme.
Deze bezoeken zijn ook voor groepen beschikbaar.

Talrijke tentoonstellingsruimten

Het ganse jaar door worden in Hoei tentoonstellingen gehouden. Er zijn dus ook talrijke tentoonstellingsruimten. Neem tijdens een wandeling de tijd om er ééntje te bezoeken en de kunstwerken te ontdekken.

Museum van het Leven in Tihange

Het Museum van het Leven in Tihange opgesteld in het vroegere gemeentehuis, vertoont werktuigen, objecten, schaalmodellen i.v.m. het leven van weleer. Men kan er de keuken van onze (over-)grootouders zien, een lagere schoolklas uit begin 20ste eeuw, een klokkengieterij, kunstwerken van kunstenaars en schrijvers van het dorp...Tijdelijke tentoonstellingen van bijzondere en niet alledaagse voorwerpen vinden punctueel plaats.