tresor-huy-CGT-Arnaud-Siquet-Musee.jpgUn monsieur qui visite le trésor de la collégiale de Huy
©CGT Arnaud Siquet

HUY, voor geschiedenis- en cultuurliefhebbers

Huy heeft een rijk en tumultueus middeleeuws verleden

Huy’s geschiedenis hangt aan de oude stenen en geplaveide straten van de oude stad, evenals aan de imposante collegiale kerk, een bewonderenswaardig gotisch bouwwerk uit de 14e eeuw. Maar dat is niet alles… De 18e en 19e eeuw lieten enkele mooie residenties achter die vandaag de dag nog steeds te bewonderen zijn. En laten we de 20e eeuw niet vergeten, die zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van de stad en waarvan de erfenis te zien is in het Fort de Huy.

Slenteren door het oude Huy

Met zijn geplaveide straatjes en opmerkelijke gebouwen neemt de oude stad je mee terug in de tijd naar de geschiedenis van Hoei. Voel de middeleeuwse sfeer die ooit de straten van Hoei verlevendigde.

Verleng uw wandeling en maak van de gelegenheid gebruik om de overblijfselen van de stadsmuren te ontdekken die ooit de stad omringden en beschermden.

Kaart en routebeschrijving van Hoei verkrijgbaar bij de Dienst voor Toerisme.

Een uitzonderlijk erfgoed

De eerste steen van de gotische collegiale kerk werd gelegd in 1311, de bouw van het koor werd voltooid in 1377 en het geheel in 1536. Het gebouw is een gelukkige mix van 14e-eeuwse stralende gotiekeeeuwse en flamboyante 15ee.

De massieve westelijke toren herbergt de beroemde Rondia, het grootste stralende gotische roosvenster in Wallonië.

Open van 1 mei tot 31 oktober
van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur.

Open van 1 november tot en met 30 april
Dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur

In de Romaanse crypte wordt de schat tentoongesteld, met als pronkstukken vier kisten met 12e en 13e eeuws Mosaans zilverwerk.

De kapel van de Maagd, waarvan de restauratie werd voltooid voor de herinrichting van de Romaanse crypte.

De kapellen van Saint-Mengold en Saint-Domitien, en de kapel van Saint-Marc met zijn opmerkelijke emailwerk.

Achter de collegiale kerk is het portaal van Bethlehem (14e eeuw) met scènes met betrekking tot de Geboorte.

Bouwd door de Nederlanders tussen 1818 en 1823 op de plaats van het voormalige kasteel (Li Tchestia), werd het Fort door het Duitse leger omgevormd tot een detentiekamp.

Van mei 1940 tot 5 september 1944 werden er meer dan 7000 gevangenen opgesloten. Vandaag de dag is het Fort een herdenkingsplaats van de Tweede Wereldoorlog geworden en blijft het een intacte getuigenis van het nazi-concentratiekampuniversum. Er zijn cachots, verhoorkamers, detentiekamers… maar ook museumruimtes en een panorama van Huy te ontdekken.

April tot oktober: weekdagen van 9:30 tot 17:00 – Weekends en feestdagen: van 10:00 tot 18:00 – Juli en augustus: elke dag van 10:00 tot 18:00

 

Rondleidingen en cruises met gids

Elk seizoen biedt de Dienst voor Toerisme een lijst met thematische rondleidingen om u Huy, zijn erfgoed en zijn geschiedenis te laten ontdekken.
Het schema is op aanvraag verkrijgbaar bij de Dienst voor Toerisme.
Deze rondleidingen zijn ook à la carte beschikbaar voor groepen.

Een duik in de plaatselijke geschiedenis

Musée communal

Gestationeerd in het voormalige klooster van de Minderbroeders, gebouwd halverwege de 13e eeuw en herbouwd in de 17e eeuw, bestaat het gemeentemuseum uit tien zalen die alle activiteiten van de inwoners van Hut laten zien, van de prehistorie tot nu. Het museum richt zich in het bijzonder op de schone kunsten en decoratieve kunsten, maar er worden ook archeologische, etnografische en industriële voorwerpen tentoongesteld.

Musée de la Vie Tihangeoise

Het Musée de la Vie Tihangeoise, gehuisvest in het voormalige gemeentehuis, toont gereedschappen, voorwerpen en modellen die betrekking hebben op het leven in vervlogen tijden. Je kunt de keuken van onze (over)grootouders zien, een klaslokaal van een basisschool uit het begin van de 20e eeuw, een klokkengieterij en werken van plaatselijke kunstenaars en schrijvers. Van tijd tot tijd worden er tijdelijke tentoonstellingen gehouden met zeldzame en/of curieuze voorwerpen.

Sluiten