Klimmen in Terres-de-Meuse

Bereik de hoogten

Profil

7 plaatsen om te klimmen in Terres-de-Meuse

Er zijn twee klimzalen in Terres-de-Meuse: Life Style Fitness in Hoei en de hal van Wanze. Onze streek telt ook heel wat plaatsen waar je buiten kan klimmen, met mooie rotsen waar zowel ervaren als beginnende klimmers zich kunnen uitleven. Wij telden er ten minste zeven, vooral gelegen in de Condroz en de Maasvallei. Er zijn nog andere plaatsen waar klimmen meestal verboden is of die weinig bezocht worden.

1. Porche de Roiseux, in Modave
Deze rots ligt op een rustige plaats aan de rand van een bos, op de linkeroever van de Hoyoux. Hij is een twintigtal meter hoog en telt ruim tien vrij moeilijke routes. Een atletische en stevige klim.

2. Rocher de Régissa (puddingsteen), in Modave
Een van de meest uitgestrekte rotsmassieven van puddingsteen in Wallonië. Klimmen is er niet lastiger dan op kalksteenrotsen, maar de stijl is wel heel anders: « De rots bestaat uit kleine stenen die aan mekaar zijn geklit », aldus Joe Dewez, hoofd rotsen van de CAB, « Het gevoel is anders als je klimt. » De plaats is bedoeld voor klimmers van gemiddeld niveau en telt zo’n zestig routes. Hoogte: tot 25 meter.

3. Tour en Bèche (of Dalle d’Engis)
Een kleine klif van maximaal dertig meter, die nog altijd gereinigd wordt en waarop er momenteel 13 routes zijn. Het gaat om een plaat van gemiddeld niveau.

4. Carrière des Awirs, in Engis
Een heel belangrijk gebied waar je meer dan honderd routes vindt voor beginnende en ervaren klimmers (van niveau 3 tot niveau 7). Sommige zijn erg atletisch en tot 70 meter hoog. De plaats is drukbezocht.

5. Rochers de Corphalie, in Tihange
Deze rotsen van zo’n veertig meter hoog liggen vlak naast de kerncentrale van Tihange en bestaan uit grote schuine platen waarop men gemakkelijk kan vorderen. Het massief is geschikt voor klimmers van gemiddeld niveau die wel houden van een pittige beklimming: door de grotere afstand tussen de haken daal je meer meters als je valt, wat natuurlijk meer frustratie wekt.

6. Château de Moha
Dit kleine massief van zo’n vijftien meter, van gemiddelde tot soms hoge moeilijkheidsgraad, is het resultaat van een samenwerking tussen onder meer de vzw "Les Amis du Château féodal de Moha" en de Club Alpin Belge. De site telt een dertigtal routes en werd in 2016 aangelegd.

7. Klimgebied van Flône
De 56 klimroutes van Amay mikken op een vrij ervaren publiek, maar er zijn ook 6 routes voor kinderen en een kleine klimrots met schokdempende kussens. Deze plaats ligt iets hoger dan de abdij van Flône, klimmers moeten in de buurt van het kerkhof parkeren.