escalade-AdobeStock-c-Alessandro-Biascioli.jpegEscalade
©Alessandro Biascioli Adobestock

Klimmen in Terres-de-Meuse

Grijp je harnassen, de regio Terres-de-Meuse heeft een aantal klimplekken die populair zijn bij liefhebbers.
Engis, Modave, Amay… maar liefst 7 outdoorplekken met prachtige rotsen voor liefhebbers van deze discipline, ervaren of beginnend.

Welke plek kies jij?

Er zijn twee overdekte klimzalen in Terres-de-Meuse: bij Life Style Fitness in Huy en in de hal in Wanze. Onze regio beschikt ook over een aantal plekken in de buitenlucht, met prachtige rotsen voor liefhebbers van deze discipline, zowel gevorderden als beginners. We hebben er minstens zeven geïdentificeerd, voornamelijk in de Condroz. Er zijn er nog meer die voor het grootste deel verboden te beklimmen zijn of zelden worden bezocht.

1. Le Porche de Roiseux, in Modave

De rots ligt op een rustige plek aan de rand van een bos op de linkeroever van de Hoyoux, is ongeveer twintig meter hoog en heeft een tiental relatief moeilijke routes. Het klimmen hier is atletisch en volhoudend.

2. Rocher de Régissa (poudingue), Modave

Een van de grootste uitgestrekte poudingue-rotsen in Wallonië. Het klimmen is hier niet moeilijker dan in de kalksteenrotsen, maar de stijl is heel anders: “De rots bestaat uit kleine steentjes die aan elkaar zijn gekit,” legt CAB-klimsteenmanager Joe Dewez uit, “Het gevoel is anders als je klimt.” De site is gericht op klimmers van gemiddeld niveau en heeft ongeveer zestig routes. Hoogte: tot 25 meter.

3. Tour en Bèche (of Dalle d’Engis)

Een kleine klif van maximaal dertig meter die nog steeds wordt schoongemaakt en waarop momenteel 13 routes lopen. Dit is een gemiddeld vlakke plaat.

4. La carrière des Awirs, in Engis

Een zeer belangrijke site met meer dan honderd klimroutes voor beginners en ervaren klimmers (van niveau 3 tot niveau 7). Sommige zijn erg atletisch en bieden tot 70 meter klimmen. Het gebied is erg populair.

5. Rochers de Corphalie, in Tihange

Ze zijn ongeveer veertig meter hoog, liggen vlak naast de kerncentrale van Tihange en bestaan uit grote liggende platen die het klimmen vergemakkelijken. Het massief is gericht op klimmers van gemiddeld niveau die houden van het geëngageerde type klim: omdat de afstand tussen de spindels groter is, tuimel je meer meters als je valt, waardoor de route indrukwekkender is in het geval van een val.

6. Le Château de Moha

Een klein massief van ongeveer vijftien meter van gemiddeld tot moeilijk niveau op sommige plaatsen, het resultaat van een samenwerking tussen met name de VZW “Les Amis du Château féodal de Moha”, de Belgische Alpenclub. De site telt een dertigtal routes en werd ontwikkeld in 2016.

7. Flône klimlocatie

De 56 klimroutes in Amayt zijn gericht op een redelijk ervaren publiek, maar er zijn ook 6 routes voor kinderen, evenals een kleine klimrots met schokdempende kussens. Deze plek ligt iets hoger dan de abdij van Flône, dus klimmers moeten in de buurt van de begraafplaats parkeren.

Dit vind je misschien ook leuk

Sluiten