CLOS-BOIS-MARIE7-photo-MESTREZ-M.jpgClos Bois Marie
©Mestrez M

Le Clos Bois Marie

oenotourime in Terres-de-Meuse

Welkom in Clos Bois Marie, een gloednieuwe gîte voor maximaal 12 personen gelegen op de hoogten van Huy. De volledig gerenoveerde accommodatie, het terras en het zwembad bieden een uitzonderlijk uitzicht over de wijngaarden en de stad Hoei… De ideale plek om aan de slag te gaan in het wijntoerisme!

Het Clos Bois Marie verwelkomt families en groepen vrienden voor een ontspannen verblijf, en zelfs collega’s op een seminar, net boven de wijngaarden.

Een ontmoeting met Didier Hanin, eigenaar van het pand en gepassioneerd door wijnbouw.

Wondercom 7Wondercom 7
©Wondercom 7
Getest door

Justine

Terres-de-Meuse ambassadeur

Wanneer je aankomt bij Clos Bois Marie, op de heuvels van Hoei, is het eerste wat opvalt het uitzicht. Beneden strekt de Maas zich uit en doorkruist de stad Huy, langs de collegiale kerk en het fort. Onder het terras strekken 1.600 wijnstokken zich uit over het glooiende terrein. Ik kijk ernaar uit om meer te weten te komen over deze ongelooflijke plek. Didier heet me hartelijk welkom en laat me kennismaken met het pand dat hij onlangs heeft gekocht en gerenoveerd: de gîte en de wijngaard.

De gîte

troost tussen de wijnranken

De geschiedenis van Bois Marie en wijn in Hoei gaat ver terug en zou zelfs teruggaan tot de tijd van de Galliërs, toen er al wijn werd gemaakt op de hellingen van de Maas. Verlaten tijdens de Tweede Wereldoorlog, kwam de wijngaard weer tot leven in de jaren 1960, dankzij de architect Charles Legot. Toen hij overleed, namen andere enthousiastelingen het over om dit wijnbouwerfgoed levend te houden.

Vandaag is het de beurt aan Tania en Didier Hanin uit Merchaux om de wijngaard over te nemen. Wijnliefhebbers met een lang gekoesterde droom om ooit hun eigen wijnbouwproject te hebben, Tania en Didier grepen de kans om Clos Bois Marie te kopen. En terecht, want dit is een unieke kans, nietwaar?

Eigenaar van hun eigen huis in Vyle Tharoul, was het een logische stap voor hen om de accommodatie op het terrein om te bouwen en te renoveren tot een gîte. Accommodatie voor 12 personen met 2 keukens, 3 badkamers, 5 slaapkamers, een fitnessruimte en een prachtig zwembad (met uitzicht) voor de zomer. De kamers zijn vernoemd naar druivensoorten; Pinot noir, Syrah, Chardonnay, Riesling en Pinot gris. De namen op de deuren zijn geschilderd op houten plaquettes en zijn gemaakt door een lokale kunstenaar.

In de gîte voel je je thuis. Hier vind je alle comfort voor een aangenaam verblijf met familie of vrienden!

De wijngaard Clos Bois Marie

Sinds zijn overname in september 2020 heeft Didier zijn wijngaard omgeschakeld naar biologisch, met een voorzichtige behandeling van de 1.600 wijnstokken die wettelijk is toegestaan. Van de grote verscheidenheid aan druivenrassen die oorspronkelijk aanwezig waren, heeft Didier besloten er slechts twee te behouden: pinot noir… En een andere, meer zuidelijk.

De witte wijngaard is bezig over te gaan in een rode wijngaard, met een enttechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een gloednieuwe druivensoort, gedurfd voor de regio… Syrah! Didier waagt een gok met deze druif, die meer gewend is aan de warmere streken in het zuiden. Maar als er één plek in België is waar je het kunt proberen, dan is het hier, in Hoei, op de hellingen van de Maas. Als de zomers goed zijn, is de zon perfect voor syrah. Bovendien zullen de wortels van de oude wijnstokken deze variëteit voeden. Let op, vanaf 2022 (we hopen op een iets mildere zomer)!

De toekomstige druiven worden gevinifieerd en gemengd in Brussel, bij Gudule, het eerste stedelijke wijnhuis van België, waar Didier ook aandeelhouder is.

Belgische wijn in de kijker

in oenologiecursussen

De ideale uitvalsbasis om de Condroz, de Haspengouw en natuurlijk de Maasvallei te verkennen, genietend van een ideale, ontspannende omgeving te midden van de wijnranken.

De ideale uitvalsbasis om de Condroz, de Haspengouw en natuurlijk de Maasvallei te verkennen, genietend van een ideale, ontspannende omgeving te midden van de wijnranken.

Natuurlijk kun je wijngerelateerde ervaringen toevoegen aan je verblijf. Bezoeken aan wijngaarden, proeverijen van culinaire producten en natuurlijk wijn! De wijn van Gudule staat in de schijnwerpers, maar ook de Belgische wijn in het algemeen, met cycli van oenologiecursussen. Deze leuke en gezellige cursussen worden aangeboden in samenwerking met een bekende sommelier “La Fée pompette”, en zijn bedoeld voor beginners die hun kennis willen verdiepen, maar ook voor meer ervaren wijnkenners.

Cursussen voor iedereen, ook voor mensen die niet in de gîte verblijven. Een ultravriendelijk moment om te delen, in groepen van 4 tot 12 personen. Deze lessen vinden plaats in een proeflokaal dat volledig in het teken staat van delen en passie. Ze vinden één avond per maand plaats, vier maanden lang. Ik zou het graag eens proberen, jij niet?

En misschien krijg je wel de kans om een kijkje te nemen in de oude kelder van Le Clos, waar een aantal zeer oude flessen worden bewaard!

Sluiten