Château de JehayChâteau de Jehay
©Château de Jehay|WBT - David Samyn

Kasteel Jehay

en zijn geblokte gevel

Dit sublieme kasteel is uniek in Europa en is gemakkelijk te herkennen aan het beroemde schaakbordpatroon dat de gevels siert. Het Italiaanse park en de diversiteit van de collecties, tentoongesteld in de bijgebouwen, zijn slechts enkele van de opmerkelijke troeven.

Een kasteel van kunst, geschiedenis en natuur

Het Château de Jehay is een indrukwekkend gebouw uit de 16e eeuw, omringd door een slotgracht en opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Wallonië. De geblokte structuur, uniek in Europa, maakt het direct herkenbaar. Hoewel het interieur niet toegankelijk is vanwege de lopende restauratiewerkzaamheden, blijft het landgoed open voor het publiek en worden er verschillende evenementen georganiseerd.

Het kasteel is eigendom van de provincie Luik en is in de loop der tijd door de verschillende families die het in bezit hebben gehad, aangepast. In de bijgebouwen van het landgoed, die ooit stallen, koeienstallen en een schuur waren, zijn nu de winkel/kassa en de kantoren van het personeel gevestigd.

In de bijgebouwen zijn ook tentoonstellingen te zien over de kunstcollectie van het kasteel. Onder de tentoonstellingen zijn “Le Cabinet de curiosités de Jehay”, “Oiseaux (extra)ordinaires” en
“Peintures étonnantes!”. Met deze tentoonstellingen kunnen bezoekers verschillende aspecten van deze enorme en opmerkelijke collectie kunstwerken ontdekken.

Het park en de tuinen

Het landgoed beslaat 22 hectare, waarvan er ongeveer 7 toegankelijk zijn voor bezoekers.

De oudste bekende afbeeldingen van dit park dateren uit de 18eeeeuw en zijn gemaakt door Remacle Leloup, een beroemde kunstenaar uit de regio Luik. Sommige hagen en lanen met kastanjebomen uit deze periode zijn nog steeds bewaard gebleven. Halverwege de 20e eeuw heeft de laatste bewoner van het kasteel, graaf Guy van den Steen de Jehay, de tuinen volledig heringericht.

De tuinen in zogenaamde ‘Italiaanse stijl’ zijn ware juweeltjes van groen waarin opmerkelijke bomen en lanen met lindebomen naast elkaar staan.

De moestuin bestaat al sinds de 19e eeuw en beslaat een hectare. De moestuin is een paar jaar geleden gerenoveerd door de provincie Luik. Er is een boomgaard met oude variëteiten, bessen, geneeskrachtige planten en een grote verscheidenheid aan groenten en eetbare bloemen. De producten worden voornamelijk gebruikt door de Conserverie Solidaire de la Province de Liège voor training en promotiedoeleinden.

Het toneel van vele gebeurtenissen

Château de Jehay is ook de locatie voor speciale evenementen zoals het Paasspel, de Nocturne, Halloween en vele andere.

Dit vind je misschien ook leuk

Sluiten