FontaineFontaine sur le devant du château de Modave
©WBT-Dominik Ketz

Kasteel van Modave

een inspiratie voor Versailles

Het Kasteel van Modave, een Waalse erfgoedsite, biedt een unieke toeristische ervaring. Met meer dan 25 te bezoeken kamers kunnen bezoekers deze historische site verkennen dankzij meertalige audiogidsen. De rondleiding begint op de begane grond, gaat verder op de eerste verdieping en eindigt met een verkenning van de kelder, gevolgd door een boeiende film over het waterwingebied Vivaqua.

Een duik in de geschiedenis en de natuur

Het kasteel ligt op een rots met uitzicht op de Hoyoux-vallei en biedt een uitzonderlijk panoramisch uitzicht op de omgeving, waaronder een uitgestrekt natuurreservaat van 450 hectare. Vanaf het gerestaureerde terras van het kasteel kunnen bezoekers de schoonheid van het omringende landschap bewonderen. Het is ook een ideaal vertrekpunt voor bewegwijzerde wandelingen door de Condroz, een schilderachtige streek die wordt gekenmerkt door zijn glooiende landschappen.

Het kasteel van Modave heeft een rijke geschiedenis, bewoond door prestigieuze eigenaars zoals de graaf van Marchin, die heeft bijgedragen aan het huidige uiterlijk van het kasteel. Andere belangrijke historische figuren hebben ook hun stempel op het kasteel gedrukt, waaronder Maximilien-Henri de Bavière, prins-bisschop van Luik, kardinaal de Fürstenberg en de families de Montmorency, Lamarche en Braconier. Sinds 1941 is het kasteel eigendom van Vivaqua, voorheen de Compagnie Intercommunale Bruxelloise des Eaux.

De architectuur van het kasteel is gewoonweg prachtig, een combinatie van middeleeuwse elementen met een klassieke gevel. De plafonds zijn versierd met opmerkelijk 17e eeuws stucwerk en de muren zijn versierd met gebeeldhouwde lambriseringen, wandtapijten en grote beschilderde doeken. Het meubilair van het kasteel, dat grotendeels bestaat uit uitzonderlijke stukken uit de 18e en 19e eeuw, past perfect in deze betoverende omgeving.

Tijdens een bezoek aan het kasteel van Modave kunnen toeristen zich onderdompelen in de sfeer van voorbije eeuwen. Het intacte decor en de suggestie van de prestigieuze bewoners van het pand bieden een meeslepende ervaring die bezoekers terugvoert in de tijd.

Een inspiratie voor Versailles

In een van de kamers van het kasteel staat een waterrad dat in de 17e eeuw in Modave werd gebouwd en wordt toegeschreven aan Renkin Sualem. Dit waterrad heeft misschien wel model gestaan voor de beroemde Marly-machine, die was ontworpen om water van de Seine naar het kasteel van Versailles te transporteren.

Dit vind je misschien ook leuk

Sluiten