chateau-de-Fallais-c-Pixel-Komando-Vincent-Ferooz.jpgVue sur le château de Fallais et ses douves
©Château de Fallais|Pixel Komando - Vincent Ferooz

Kasteel van Fallais

Het kasteel van Fallais is een middeleeuws versterkt kasteel in de gemeente Braives. Het is gebouwd aan de oevers van de Mehaigne en is een grote vierhoek met vier ronde hoektorens en een slotgracht. Het kasteel werd in verschillende eeuwen gebouwd, van de 14e tot de 18e eeuw. Het werd uitgebreid gerestaureerd in 1881 door de architect Auguste van Assche, die de oorspronkelijke indeling behield maar het karakter van het gebouw aanzienlijk veranderde.

Het kasteel bestaat uit een toegangskasteel met twee peperbuskoepels, een Bourgondisch kwartier en toren herbouwd in 1881 nadat deze in 1675 door Franse legers waren verwoest, en een grand logis en Saint-Jean toren die waarschijnlijk uit de 16e eeuw dateren maar door van Assche zijn aangepast. De herenwoning bevindt zich op de vermoedelijke plaats van de oorspronkelijke donjon, gebouwd in de 11e eeuw en later opgenomen in de woonvleugel. Een gordijnmuur verbindt de zuidelijke vleugel met de Grignard-toren, gelegen in de noordoostelijke hoek en herbouwd in 1757 als duiventil na een bombardement in 1675.

Het kasteelterrein is voor het publiek geopend van 10.00 tot 17.00 uur, tegen een vergoeding van €2 per persoon (vanaf 6 jaar). Bezoekers wordt gevraagd toezicht te houden op hun kinderen vanwege de slotgracht, hun honden aangelijnd te houden en de netheid en rust van het terrein te respecteren.

Wist je dat?

Tussen 1936 en 1982 werd het kasteel verbouwd tot een bejaardentehuis, waar de vader van Johnny Halliday verbleef.

Sluiten