Copie De Fête Du Vélo Château De Longchamps © Chateaudelongchamps.beChâteau de Longchamps
©Château de Longchamps|Chateaudelongchamps.be

Kasteel van Selys-Longchamps

Het Château de Sélys-Longchamps is een ware architectonische schat die bezoekers een duik in de geschiedenis en elegantie van de 19e eeuw biedt. Verken de prachtig versierde interieurs, bewonder de opmerkelijke architectuur en wandel langs de drève voor een onvergetelijke toeristische ervaring.

Uniek kasteel in empirestijl

uit België

Het Château de Sélys-Longchamps, ook wel bekend als het Château de Longchamps, heeft een fascinerende geschiedenis. Het was ooit eigendom van de familie de Fastré de la Neuville, bekend als de Longchamps, in de 15e eeuw. In de loop der generaties ging het kasteel over naar de baronnen van Sélys-Longchamps. Het kasteel werd gebouwd in opdracht van Michel-Laurent de Sélys, die begin 19e eeuw burgemeester van Luik was. De Parijse architect Aimé Dubois kreeg de opdracht om de plannen uit te werken, terwijl de bouw werd toevertrouwd aan de Luikse aannemer Duckers en de Parijse beeldhouwer Mongin. Het kasteel werd voltooid in 1810 en bood onderdak aan weelderige festiviteiten ten tijde van keizer Napoleon.

De architectuur van Château de Sélys-Longchamps is interessant. De hoofdgevel, die uitkijkt over de binnenplaats en de majestueuze oprijlaan, bestaat uit een centraal hoofdgebouw, een bijgebouw aan de linkerkant en een rechthoekig gebouw aan de rechterkant. De gebruikte materialen zijn voornamelijk baksteen bedekt met witte kalksteen. Links van het hoofdgebouw bevindt zich de originele ruimte die bekend staat als de “Napoleontent”, geklasseerd als belangrijk erfgoed in Wallonië, waar de bivaktent van Napoleon Bonaparte tijdens de Egyptische veldtocht is nagebouwd.

Binnen in het kasteel zul je gefascineerd zijn door de klassieke lijnen en het elegante decor. Je vindt er ook Empire-meubels, waaronder een consoletafel, een paar credenzas, fauteuils en stoelen.

Het kasteel beschikt ook over een prachtige geklasseerde drève, een oprijlaan die loodrecht op de voorgevel van het kasteel staat.

Wist je dat?

Edmond de Selys-Longchamps (3 augustus 1880 – 28 mei 1884) staat bekend als een eminent expert op het gebied van libellen en waterjuffers. Hij legde een van de grootste en weelderigste collecties neuroptera aan en beschreef talloze soorten. De kostbare collecties die hij aanlegde zijn momenteel in het bezit van het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen van België. In 1840 produceerde hij een Monographie des Libellulidées d’Europe.

Dit vind je misschien ook leuk

Sluiten