D8E9733-Modifier.jpgFerme en carré, église et maison en pierre du Condroz.
©Ferme Fabry - Les Avins|C. Denoël

Landelijk architectuur

Bij het inslaan van een pad op ons platteland is het gebruikelijk om mooie kapelletjes tegen te komen aan de voet van een eeuwenoude boom, om kruizen, potalen of oude fonteinen achter te laten, om vakwerkhuizen te bewonderen en om met een dolende ziel en een licht hart weer op weg te gaan naar nieuwe avonturen…

En wat te denken van die emblematische vierkante boerderijen die kenmerkend zijn voor onze regio. Soms indrukwekkend groot, zijn de censes van Haspengouw en Condroz te zien in bijna elk dorp in de regio. Een boerderijwinkel, een locatie voor recepties, de thuisbasis van de distilleerketels die gebruikt werden om whisky te maken, het begin van een golfbaan op het platteland, een educatieve boerderij, gîtes of bed & breakfast… velen van hen hebben een nieuwe richting ingeslagen.

Het dorp en de boerderijen

In Haspengouw en Condroz dateren de meeste mooie gebouwen uit de 18e eeuw,
want veel gebouwen werden in deze periode herbouwd in baksteen (vooral in Haspengouw)
en steen (meer in Condroz).
Dikwijls strekte zich in deze welvarende streken, rond deze paar monumentale boerderijen die in het centrum van het dorp gegroepeerd waren,
een veelheid van kleine boerderijen uit langs de weg.Het dorp Warnant, met zijn vele boerderijen op een rij, is een prachtig voorbeeld van de rijkdom van het landelijke erfgoed.

>Warnant, met zijn vele boerderijen op een rij, is een prachtig voorbeeld van de rijkdom van het landelijke erfgoed.

Warnant, met zijn vele boerderijen op een rij, is een prachtig voorbeeld van de rijkdom van het landelijke erfgoed.


De vierhoekige boerderij

Een evolutie door de tijd

De meeste carréboerderijen zijn het resultaat van een historische evolutie. Ze zijn het resultaat van verschillende bouwcampagnes. Zeldzamer zijn de homogene gebouwen die in één keer gebouwd zijn. Vaak zijn ze laat gebouwd en verschijnen ze pas in de 18e en 19eeeuw.

De vierhoekige boerderij moest drie functies vervullen: huisvesting, graanopslag en stallen voor het vee.

De meeste van deze boerderijen worden tegenwoordig gebruikt als woning, maar sommige zijn omgebouwd tot gîtes of educatieve boerderijen.

Dit vind je misschien ook leuk

Sluiten