Huy - Vue du fortHuy - Vue du fort
©Huy|David Samyn

De stadsarchitectuur

Van oude middeleeuwse steden tot landelijke dorpen en majestueuze architectonische ensembles, kom en ontdek de stedelijke architectuur van Terres-de-Meuse.

Huy

De stad Huy is een van de weinige steden die in haar stedenbouw en architectuur de sporen van haar middeleeuwse verleden heeft weten te bewaren.

De “grote plaats” met zijn vele elkaar kruisende straten is het huidige stadscentrum en het voormalige economische centrum. De kerk aan de voet van de plek waar vroeger het kasteel stond, dat in de Nederlandse tijd werd vervangen door een militair fort, is het religieuze en historische centrum, want van hieruit ontwikkelde de oude stad zich langs de Hoyoux.

Als centrum van laken- en metaalbewerking produceerde Huy ook heel wat kunstwerken, waarvan een groot deel bewaard is gebleven in een bijzonder rijk gemeenschapsmuseum. Bovendien biedt de schat van de collegiale kerk bezoekers een reeks belangrijke werken van de Mosaanse edelsmeedkunst (12e-13e eeuw).

Amay

In het centrum van Amay staat een van de interessantste religieuze monumenten: de collégiale (1089).

In dit religieuze complex, dat in 1977 werd ontdekt, kan de sarcofaag van sancta Chrodoara worden bewonderd, een waar meesterwerk van Merovingische kunst dat internationale erkenning geniet.

In de voormalige kruisgang van de stiftskerk is een archeologiemuseum ingericht, waarvan een van de hoogtepunten de prachtige permanente tentoonstelling Mosa Nostra is, die de Merovingische Maas van Verdun tot Maastricht laat zien. Rond de kapittelkerk dragen de middeleeuwse steegjes bij aan de charme van de stad.


Hannut en Waremme

Luik voor de eerste, Brabant voor de tweede, deze twee steden hadden een belangrijke geschiedenis als economisch centrum van Haspengouw.

Hoewel veel van hun oude erfgoed verdwenen is, staan hun huizen rond hun grote pleinen in een aangename omgeving en hebben ze nog steeds de charme van landelijke marktstadjes uit de 19e eeuw. Echte toegangspoorten van het Vlaamse Gewest naar Wallonië en de Ardennen, Waremme en Hannut zijn twee warme en dynamische bezoekerscentra.

Dit vind je misschien ook leuk

Sluiten