Promenade des ViasPromenade des Vias
©Ju on the road

De Vias-promenade

De Promenade des Vias is een korte, gemakkelijke en aangename wandeling van 5,5 km in Terres-de-Meuse. Het is de perfecte lus als je weinig tijd hebt, maar er toch even uit wilt om de frisse lucht in te ademen. Het biedt een geweldig overzicht van het natuurpark Burdinale-Mehaigne, beginnend bij het dorp Huccorgne, niet ver van Moha. Het is ook een geweldige route om te combineren met de Promenade de la Pierre, als je van weinig houdt.

Wondercom 7Wondercom 7
©Wondercom 7
Justine Toussaint

Ambassadeur
Terres-de-Meuse

Ju onderweg

Praktische informatie:

  • Begin- en parkeerterrein: 32 Route de l’Etat 4520 Wanze. Mogelijkheid om te parkeren naast de kleine speeltuin.
  • Afstand: 5,5 km
  • Niet toegankelijk voor kinderwagens en mensen met beperkte mobiliteit

Verlaat uw auto op de parkeerplaats van de plaatselijke school van Huccorgne en begin uw route in de richting van de kerk. Dit is de kerk van Saint Jean-Baptise, hoog gebouwd op een rotsachtige uitloper. Er wordt gezegd dat de doopvont dateert uit 1611, maar ik ben niet binnen geweest om het te controleren. Je verlaat al snel het dorpscentrum en bevindt je midden in uitgestrekte groene weiden. Je loopt er doorheen en geniet van het onbelemmerde uitzicht van 360 graden op het mooie platteland. De velden strekken zich uit zover het oog reikt, met in de verte alleen de draaiende windmolens. Het is stil en vredig.

Aan het einde van dit landweggetje ligt het voormalige Château de Marneffe, nu een gevangenis. Vervolgens loop je langs het bos Taille Gueule, een waar vogelreservaat. Het is zelfs niet onmogelijk dat je het lied van een mees of het getrommel van de snavel van een grote bonte specht op een boomstam hoort.

Pas door enkele mooie straatjes in het dorp Huccorgne en over een bebost pad om de hoofdweg te bereiken. Maak je geen zorgen, het is een kwestie van een paar meter, vlak voordat je weer omhoog gaat richting Burnt Wood. Ik hoop dat je net als wij het geluk hebt om een ree te zien in dit kleine bos! Het is altijd leuk om een dier discreet te kunnen verrassen in zijn natuurlijke omgeving. De route brengt je naar de Moulin de Huccorgne. Wandel erlangs voordat je een bruggetje over de Mehaigne oversteekt om de Ravel te bereiken. Dit is een prachtig stuk, als je de kans hebt om te voet of met de fiets terug te komen. Neem voordat je vertrekt een pauze op het kleine terras boven het water (naast de speeltuin). Ik had het geluk om hier midden op de dag een bever te zien. Er staat ook een bord met meer informatie over de vissen in de rivier.

Eén ding is zeker: deze Vias-wandeling heeft me echt overtuigd van de rijke flora en fauna van het natuurpark Burdinale-Mehaigne.

Sluiten