Terres-de-Meuse-La-Vallee-de-la-Meuse-Huy-reportage-video-Trekking-et-Voyage-25.jpgTerres De Meuse La Vallee De La Meuse Huy Reportage Video Trekking Et Voyage
©Bois d'Hermalle-sour-Huy|Trekking et Voyage

Promenade d'Hermalle

Natuur en ontdekking in de Maasvallei

Wondercom 7Wondercom 7
©Wondercom 7
Justine Toussaint

Ambassadeur
Terres-de-Meuse

Ju onderweg

Promenade d'Hermalle-sous-Huy

Een mooie zonnige dag, zomerse temperaturen, behoefte aan natuur en een andere omgeving, en een sterk verlangen om de benen te strekken… Alle voorwaarden waren aanwezig op deze mooie septemberdag om op pad te gaan en de Maasvallei te ontdekken. Ik ken deze streek al sinds ik een klein meisje was, maar ik had nog nooit de tijd genomen om hem te ‘verkennen’.

Als ook jij de streek Terres-de-Meuse, Haspengouw, Condroz en de Maasvallei wilt (her)ontdekken, ga dan meteen naar het wandelgedeelte om een van de vele wandelingen in de omgeving te kiezen. Er zijn prachtige routes om te voet, op de fiets of zelfs te paard te verkennen! Verslag van mijn wandeling van de dag, de Hermalle-sous-Huy wandeling.

Op een paar kilometer van mijn woonplaats biedt de Hermalle-sous-Huy wandeling je de kans om de Maas en de omgeving op een geheel nieuwe manier te ontdekken, tijdens een wandeling die weelderig groen en landelijke verkenning combineert. Tijdens de wandeling verandert het landschap: weiden, kreupelhout, loofbossen, overhangen van de Maas en de ene vlakte na de andere!

Voor extra gemak raad ik je aan de Cirkwi-app te downloaden, die je helpt je weg te vinden over alle paden en zelfs door het bos. Je zult zien dat de route wordt doorkruist door talloze paden, waardoor je de route gemakkelijk kunt aanpassen aan je stemming. Dankzij deze prachtige wandeling ontdek je het rijke natuurlijke en dorpse erfgoed van de Maas. Op weg!

We vertrekken vanuit het centrum van het dorp Hermalle-sous-Huy. Volg de groene borden. Het plein, dat het historische centrum vormt, is erg mooi en rustig. Loop langs de boerderij, waar het Musée de la Gourmandise is gevestigd, voordat je het bos ingaat. In een ander gebied vind je de grootste bibliotheek van België gewijd aan gastronomie. Na een bezoek of een wandeling kun je stoppen bij de taverne om te genieten van een ambachtelijk Waals bier en gerechten die zijn gemaakt met recepten uit de bibliotheek.

Maak eerst je kuiten klaar, want het is bergop! Wandelschoenen of sportschoenen zijn noodzakelijk vanwege het hoogteverschil.

De hele wandeling doorkruisen we prachtige paden met varens en heggen. Deze streek is uniek en staat bekend als “de Condrusische Ardennen“.

De grote zwarte vlek op de route is het stuk van 400-500 m op de weg naar Yernée (tussen punt 4 “Tour Malherbe” en “Les Forges”). Wees erg voorzichtig, want de auto’s rijden met hoge snelheid en laten weinig ruimte over om langs de weg te lopen. Een minimum aan voorzieningen voor een veilige doorgang zou welkom zijn! Geen paniek, je vindt een rustig pad langs het water zodra je Les Forges bereikt.

 

In Ombret raad ik je aan een kleine omweg te maken op je route om de ruïnes van de kerk Notre-Dame te bekijken. De kerk dateert uit de 19e eeuw en is jarenlang verlaten geweest, maar wordt momenteel gerestaureerd en zal binnenkort worden omgebouwd tot appartementen.

Rijd vervolgens naar Thier d’Olne, een kleine heuvel die wordt omgeven door de Maas. Dit is een archeologische vindplaats, want opgravingen hebben de overblijfselen van een groot landgoedcomplex uit de hoge middeleeuwen blootgelegd. Als je eenmaal de top hebt bereikt, zul je er geen spijt van hebben dat je een beetje hebt gezweet. Het uitzicht is de moeite waard.
Keer terug naar het dorp Hermalle via het platteland van Gerée, langs de mooie boerderij Hottine. Het einde van de wandeling biedt een laatste ontdekking, het Château d’Hermalle-sous-Huy, vandaag de dag nog steeds omgeven door slotgrachten.

Sluiten