AdobeStock-c-Piman-Khrutmuang.jpegInsecte dans la nature
©Piman Khrutmuang - Adobestock
Hexapoda

Ontmoeting met het oneindig kleine

Dompel je onder in de fascinerende wereld van insecten en ontdek hun ongelooflijke diversiteit in het Hexapoda Museum in Waremme. Met een indrukwekkende collectie levende en verwilderde insecten en interactieve tentoonstellingen neemt dit museum je mee op een ontdekkingsreis naar deze kleine, vaak onbeminde wezens, die toch zo essentieel zijn voor ons ecosysteem. Kom hun fascinerende wereld verkennen en bewonder hun ongelofelijke schoonheid en verbazingwekkende vaardigheden.

Hexapoda

Insectarium Jean Leclercq

Een van de grootste insectariums van Europa

Dit museum is gewijd aan de ontdekking van insecten en hun ongelooflijke diversiteit en heeft een indrukwekkende collectie levende en verwilderde insecten, evenals interactieve tentoonstellingen die bezoekers een beter begrip geven van deze kleine dieren die essentieel zijn voor ons ecosysteem.

De scenografie van het museum neemt bezoekers mee op een ontdekkingstocht naar de belangrijkste kenmerken van Hexapods: hun classificatie, hun metamorfoses, hun aanpassingen, hun manier van communiceren, hun rol in de natuur, hun invloed op ons leven, de bedreigingen voor hun populaties, enz.

Een zestigtal levende soorten insecten (wandelende insecten, kakkerlakken, spinnen, bidsprinkhanen, wantsen, krekels… maar ook kolonies bijen en mieren) in de meest uiteenlopende vormen en kleuren illustreren en vullen de theoretische aspecten van de museumruimte aan. Hun morfologie en gedrag zal jong en oud verbazen.

Wist je dat?

Wist je dat mieren voorwerpen kunnen optillen die tot 50 keer hun eigen gewicht wegen? Dat is het equivalent van een mens die een auto optilt! Wetenschappers hebben ontdekt dat mieren deze prestatie kunnen leveren dankzij hun bijzondere fysieke vorm, waardoor ze hun gewicht optimaal kunnen verdelen. Het is het bewijs van hun ongelooflijke kracht en veerkracht.

Een bijzondere tuin

voor ongewone ontmoetingen

De museumtuin is een ruimte gewijd aan de ontdekking van insecten en hun natuurlijke omgeving. Hij is ontworpen om bezoekers in staat te stellen de complexe relaties tussen insecten en hun leefomgeving te observeren en te begrijpen. De tuin bestaat uit een reeks nagebouwde natuurlijke omgevingen, zoals weiden, moerassen, vijvers, heggen en bossen, waar een grote verscheidenheid aan dier- en plantensoorten leven.

In de tuin kunnen bezoekers veel insectensoorten in het wild observeren, zoals vlinders, bijen, libellen, kevers en sprinkhanen, evenals andere dieren zoals vogels, kikkers en kleine zoogdieren. De tuin is ook uitgerust met informatiepanelen en educatieve hulpmiddelen om bezoekers te helpen meer te leren over insecten en hun rol in het ecosysteem.

De tuin is een ideale plek voor gezinnen met kinderen om insecten te observeren en een beter begrip te krijgen van hun belang in ons milieu.

Een wandeling die je niet mag missen

Sluiten