Honeybee harvesting pollen from blooming flowersHoneybee harvesting pollen from blooming flowers
©Honeybee harvesting pollen from blooming flowers|viperagp - stock.adobe.com

Interview : Jean-Marie Hoyoux

Clos des abeilles

Maak kennis met onze gepassioneerde producenten: ontdek Jean-Marie Hoyoux van de Clos des abeilles voor duurzame, verantwoorde bijenteelt met respect voor de natuur, de bijen en het milieu.

De sluiting van de abeel

  • Waar komt je passie voor bijen en hun productie vandaan?

In 1978 werd ik door twee mensen enthousiast voor het houden van bijen. De eerste was een aangetrouwde oom die me meenam naar de tuin en een bijenkast opende om me de zachtheid van zijn bijen te laten zien. De tweede was een landbouwkundige die me in contact bracht met een van zijn vrienden die me twee bevolkte bijenkasten gaf. Die eerste twee bijenkasten hebben me veel plezier gegeven en honing in overvloed.

  • Waar ben je het meest trots op?

We konden profiteren van een prestigieuze prijs na onze enige aanvraag; onze voorjaarshoning won in 2017 een prijs bij de wedstrijd “Coq de Cristal”, die producenten van agrarische voedingsmiddelen beloont. Deze kristallen haan staat trots in onze etalage naast onze twee boeken. Ik ben bijzonder blij dat mijn schoondochter Floriane ermee heeft ingestemd om me niet alleen te helpen met de voorbereiding van de tweede editie van het boek dat ze mede heeft geschreven, maar ook met de gîtes en een beetje bijenhouden, want als jonge moeder begrijp ik dat ze niet veel tijd over heeft in haar dagen.

  • Je hebt gediversifieerd op dit gebied…hoe?

Na een paar jaar honing te hebben geproduceerd en opgepot, maakte het oogsten van honingkoeken deel uit van mijn bedrijf. Toen de hoeveelheid was steeds imposanter werd, kreeg ik het idee om kaarsen te gaan maken… Maar niet voordat ik de problemen van het zuiveren van de was en het maken van originele mallen had opgelost.
Na een paar conferenties te hebben bijgewoond, vroegen leiders van bijenkringen mij om een lezing over “bijenziekten” voor te bereiden. Ik kwam op het idee om mijn aantekeningen te bundelen in een klein, pretentieloos boekje: “Rudiments of bee pathology”. Uiteindelijk zullen in 2019 en in 2022 de eerste en tweede editie verschijnen van “La Ruche Dadant, la ruche la plus répandue dans nos régions”.Wat mede betreft, dit zal hoogstwaarschijnlijk mijn toekomstige uitdaging worden, aangezien veel vrienden wachten op het einde van mijn proeven.

  • Waar kun je honing en honingderivaten vinden?

Onze honing en andere bijenteeltproducten worden gedistribueerd door:

*La Coopérative ardente, 04 252 32 12, coop@lacooperativeardente.be, avenue de Jupille 16, 4020 Bressoux (Luik);
*La ferme Larock, 04 372 04 75, rue Duchêne 12, 4120 Rotheux-Rimière;
*La ferme Haya, 0485 19 00 74 rue Haya 4, 4560 Clavier.
Maar natuurlijk zijn andere distributeurs van harte welkom om contact met ons op te nemen

.

Ontdek de Clos des abeilles!

Sluiten