Safran De CotchiaSafran De Cotchia - récolte du safran
©Safran De Cotchia|E. Leonard

Interview : Sabine en Eric Léonard

Cotchia saffraan

Maak kennis met onze gepassioneerde producenten: ontdek Sabine en Eric Léonard, die met passie saffraan telen met respect voor de natuur!

Cotchia saffraan

  • Hoe ben je saffraankweker geworden?

Vanuit de wens om je leven te veranderen! Voor de uitdaging van een nieuw beroep! Voor een terugkeer naar onze wortels, het land!
Sabine en ik wilden een iets rustiger leven, waarin we meer vrijheid zouden vinden op organisatorisch niveau en wat betreft alles wat om een bedrijf draait. Met andere woorden, toen we saffraan gingen telen, moesten we alles zelf creëren, en dat betekende werk, proeven en onderzoek, maar vrijheid van handelen.

  • Wat is je favoriete tijd van het jaar?

Onze baan is zeer gevarieerd, afhankelijk van het seizoen, en dat betekent dat er niet echt één mooier is dan de andere, maar als ik er één zou moeten noemen….

  • Wat is volgens jou het beste bijproduct van saffraan?

Onze producten zijn zeer gevarieerd en passen zich aan de verschillende seizoenen aan. Zo worden confits meestal aan het eind van het jaar verkocht, cotchia parel voor alle juiste gelegenheden, jam in de winter, azijn voor salades in de zomer, saffraan zelf wordt culinair gebruikt als smaakversterker of om goed te kunnen slapen zonder stress…

  • U biedt rondleidingen aan voor het grote publiek, wanneer en hoe vinden deze plaats?

Tijdens het saffraanbloeiseizoen in oktober reserveren we drie of vier rondleidingsdata voor individuen (datum te zien op onze website).

Gedroogd en zittend in onze (verwarmde) ruimte is de rondleiding die u met ons maakt interactief bedoeld! Allereerst heet Sabine je welkom en neemt je mee op een rondleiding over de specerijenroute! Terwijl je foto’s bekijkt over de geschiedenis van saffraan, geniet je van onze saffraanproeverijen. Je krijgt niet alleen een idee van de geschiedenis van de saffraanteelt, maar ook van onze geschiedenis! Ons bedrijf is de grootste professionele saffraanproducent van België.

Je krijgt te zien hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld, komt meer te weten over het leven van deze mysterieuze plant die in oktober bloeit en de specerij die eruit wordt gewonnen, saffraan. Saffraan is zo’n 34.000 euro per kilo waard, wat gerechtvaardigd wordt door de aanzienlijke hoeveelheid werk die ermee gemoeid is: we geven uitleg over al het voorbereidende werk, het werk tijdens en na de bloei, en de bereiding en het gebruik van de saffraan.

In oktober, als het weer het toelaat, nemen we je mee naar het veld in bloei, laten we je binnen in de werkplaats waar het personeel de stamper uit de bloem haalt en vervolgens woon je de lezing bij

 

Ontdek de saffraanboomgaard!

Sluiten