Safran CotchiaFleur de safran
©viperagp Adobestock

De saffraanroute

De saffraankwekerij ‘Cotchia’ is de grootste van België en telt meer dan 120.000 bloembollen en eerstejaarsplanten (kwekerij) van de saffraankrokus (Crocus sativus). Deze saffraankwekerij is erkend door het Waalse Gewest als referentie- en experimenteercentrum en produceert allerlei producten op basis van saffraan ; zoals likeuren, jam, siroop, thee, mosterd, azijn, enz.

Routebeschrijving

De saffraanwekerij 'Cotchia'

Een Belgische schat aan saffraan

Saffraan vindt zijn oorsprong in Europa, meer bepaald in Griekenland, met de Crocus sativus die afstamt van de Crocus cartwrightianus. Het verspreidde zich vervolgens over het hele Middellandse Zeegebied, van Rijk tot Rijk, tot het Romeinse Rijk. In tegenstelling tot de misvatting dat saffraan oorspronkelijk uit het Midden-Oosten of misschien Kasjmir komt, heeft saffraan een rijke geschiedenis in verschillende culturen, werelddelen en beschavingen, die minstens 5000 jaar teruggaat.

Bij een bezoek aan de saffraankwekerij ‘Cotchia’ wordt je hartelijk ontvangen door Sabine, die je een niet te missen interactieve rondleiding voorstelt. Zo ontdek je de boeiende geschiedenis van saffraan aan de hand van foto’s, terwijl je geniet van heerlijke afgeleide producten. Het bedrijf is de grootste professionele producent van saffraan in heel België. Je kan er de ontwikkeling van de onderneming volgen en meer te weten komen over het mysterieuze leven van dit plantje dat jaarlijks in oktober bloeit, evenals over de kostbare specerij die uit de bloemen wordt gewonnen : saffraan, ook wel het rode goud genoemd, waarvan de prijs kan oplopen tot zo een 34 000 euro per kilo. Deze hoge prijs wordt gerechtvaardigd door de grote hoeveelheid handmatig werk dat nodig is om het te produceren. Alle stadia worden er mooi en duidelijk uitgelegd, van bereiding tot gebruik. Ze leren je ook hoe je nep van echt kunt onderscheiden, gewoon door het aan te raken.

De saffraankwekerij ‘Cotchia’ biedt je een ongelofelijke ervaring en een fascinerende reis rond de geschiedenis van deze kostbare specerij, het is tevens een kans om de expertise en toewijding te waarderen van de deskundigen die het bij ons in België kweken.

De indrukwekkende gezondheidseffecten van saffraan

Saffraan is een specerij die afkomstig is van de gedroogde stigma’s van de bloem van de Crocus sativus,
die algemeen bekend is als de saffraankrokus. Het gebruik ervan gaat terug tot de Oudheid,
van culinaire specerij tot medicinale doeleinden.
Hier volgt enige informatie over de geneeskrachtige effecten :

  • 1. Sterke antioxidant en ontstekingsremmende werking

    Saffraan bevat bioactieve stoffen zoals carotenoïden, safranal en crocine, die krachtige antioxidanten zijn. Deze stoffen helpen vrije radicalen te neutraliseren en ontstekingen te beperken.

  • 2. Natuurlijk alternatief voor antidepressiva

    Studies hebben aangetoond dat saffraan antidepressieve en kalmerende eigenschappen heeft. Het wordt vaak gebruikt als aanvullende behandeling om milde tot matige vormen van depressie ten goede te komen.

  • 3. Positief effect op het geheugen

    Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een gebruikelijke dosering van saffraan het geheugen en de cognitieve functies bij volwassenen kan verbeteren.

  • 4. Positieve werking op de gemoedstoestand

    Saffraan werd ook onder de loep genomen voor de stemming verbeterende eigenschappen en de mogelijkheid dat het de symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) kan helpen bestrijden.

  • 5. Kankerbestrijdende eigenschappen

    Voorlopige laboratoriumonderzoeken suggereren dat saffraanextracten de groei van bepaalde kankercellen kunnen afremmen. Er is echter verder onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen en de toepasbaarheid ervan te bepalen.

  • 6. Gunstig voor suikerzieken

    Dierproeven hebben aangetoond dat saffraan kan helpen bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel om zo diabetes gerelateerde complicaties te beperken.

  • 7. Verbetert de seksuele functie

    In sommige traditionele culturen wordt saffraan beschouwd als een natuurlijk afrodisiacum en wordt het gebruikt om het libido en de seksuele functie te boosten.