Saffraan vindt zijn oorsprong in Europa, meer bepaald in Griekenland, met de Crocus sativus die afstamt van de Crocus cartwrightianus. Het verspreidde zich vervolgens over het hele Middellandse Zeegebied, van Rijk tot Rijk, tot het Romeinse Rijk. In tegenstelling tot de misvatting dat saffraan oorspronkelijk uit het Midden-Oosten of misschien Kasjmir komt, heeft saffraan een rijke geschiedenis in verschillende culturen, werelddelen en beschavingen, die minstens 5000 jaar teruggaat.
Bij een bezoek aan de saffraankwekerij ‘Cotchia’ wordt je hartelijk ontvangen door Sabine, die je een niet te missen interactieve rondleiding voorstelt. Zo ontdek je de boeiende geschiedenis van saffraan aan de hand van foto’s, terwijl je geniet van heerlijke afgeleide producten. Het bedrijf is de grootste professionele producent van saffraan in heel België. Je kan er de ontwikkeling van de onderneming volgen en meer te weten komen over het mysterieuze leven van dit plantje dat jaarlijks in oktober bloeit, evenals over de kostbare specerij die uit de bloemen wordt gewonnen : saffraan, ook wel het rode goud genoemd, waarvan de prijs kan oplopen tot zo een 34 000 euro per kilo. Deze hoge prijs wordt gerechtvaardigd door de grote hoeveelheid handmatig werk dat nodig is om het te produceren. Alle stadia worden er mooi en duidelijk uitgelegd, van bereiding tot gebruik. Ze leren je ook hoe je nep van echt kunt onderscheiden, gewoon door het aan te raken.
De saffraankwekerij ‘Cotchia’ biedt je een ongelofelijke ervaring en een fascinerende reis rond de geschiedenis van deze kostbare specerij, het is tevens een kans om de expertise en toewijding te waarderen van de deskundigen die het bij ons in België kweken.


