Saffraan vindt zijn oorsprong in Europa, met Griekenland als geografische bakermat, met Crocus sativus en zijn voorouder Crocus cartwrightianus. Daarna verspreidde het zich over het hele Middellandse Zeegebied, in navolging van opeenvolgende rijken voor het Romeinse Rijk. In tegenstelling tot een verkeerd geloof dat het toeschreef aan het Midden-Oosten of misschien Kasjmir, heeft saffraan een rijke geschiedenis in verschillende culturen, continenten en beschavingen, die minstens 5000 jaar teruggaat.
Bij een bezoek aan de saffraanboerderij Cotchia worden bezoekers hartelijk verwelkomd door Sabine, die hen rondleidt tijdens een interactieve rondleiding. Ze ontdekken de fascinerende geschiedenis van saffraan aan de hand van foto’s terwijl ze saffraanproducten proeven. Het bedrijf is de grootste professionele saffraanproducent van België. Bezoekers kunnen de ontwikkeling van het bedrijf observeren en meer te weten komen over het mysterieuze leven van de plant die in oktober bloeit en de kostbare specerij die uit de bloemen wordt gewonnen: saffraan, dat ongeveer 34.000 euro per kilo kost. Deze hoge prijs wordt gerechtvaardigd door de enorme hoeveelheid werk die nodig is om het te produceren, en ze zullen alle stadia uitleggen, van bereiding tot gebruik.
De ervaring op de saffraanboerderij van Cotchia is een fascinerende reis door de geschiedenis van deze kostbare specerij, maar ook een kans om de expertise en toewijding te waarderen van de professionals die het in België telen.


