Safran CotchiaFleur de safran
©viperagp Adobestock

Op de saffraanroute

In België is de saffraanboerderij Cotchia de eerste professionele saffraanboerderij met meer dan 120.000 crocus sativusbollen en bulblets (kwekerij). Deze saffraanboerderij, die door het Waalse Gewest wordt erkend als referentie- en experimenteercentrum, produceert verschillende producten op basis van saffraan, zoals likeuren, jam, siroop, thee, mosterd, azijn en nog veel meer.

De saffraanboerderij Cotchia

Een Belgische schat met duizend saffraansmaken

Saffraan vindt zijn oorsprong in Europa, met Griekenland als geografische bakermat, met Crocus sativus en zijn voorouder Crocus cartwrightianus. Daarna verspreidde het zich over het hele Middellandse Zeegebied, in navolging van opeenvolgende rijken voor het Romeinse Rijk. In tegenstelling tot een verkeerd geloof dat het toeschreef aan het Midden-Oosten of misschien Kasjmir, heeft saffraan een rijke geschiedenis in verschillende culturen, continenten en beschavingen, die minstens 5000 jaar teruggaat.

Bij een bezoek aan de saffraanboerderij Cotchia worden bezoekers hartelijk verwelkomd door Sabine, die hen rondleidt tijdens een interactieve rondleiding. Ze ontdekken de fascinerende geschiedenis van saffraan aan de hand van foto’s terwijl ze saffraanproducten proeven. Het bedrijf is de grootste professionele saffraanproducent van België. Bezoekers kunnen de ontwikkeling van het bedrijf observeren en meer te weten komen over het mysterieuze leven van de plant die in oktober bloeit en de kostbare specerij die uit de bloemen wordt gewonnen: saffraan, dat ongeveer 34.000 euro per kilo kost. Deze hoge prijs wordt gerechtvaardigd door de enorme hoeveelheid werk die nodig is om het te produceren, en ze zullen alle stadia uitleggen, van bereiding tot gebruik.

De ervaring op de saffraanboerderij van Cotchia is een fascinerende reis door de geschiedenis van deze kostbare specerij, maar ook een kans om de expertise en toewijding te waarderen van de professionals die het in België telen.

De voordelen van saffraan

Saffraan is een specerij afkomstig van de gedroogde stigma’s van de Crocus sativusbloem,
ook bekend als echte saffraan. Het gebruik ervan gaat terug tot de oudheid,
en het wordt veel gebruikt als culinaire specerij en voor medicinale doeleinden.
Hier volgt enige informatie over het medicinale gebruik van saffraan:

 • 1. Antioxidant en ontstekingsremmend

  Saffraan bevat bioactieve stoffen zoals carotenoïden, safranal en crocin, die krachtige antioxidanten zijn. Deze stoffen helpen vrije radicalen te neutraliseren en kunnen ontstekingen in het lichaam helpen verminderen.

 • 2. Natuurlijk antidepressivum

  Studies hebben aangetoond dat saffraan antidepressieve en anxiolytische eigenschappen heeft. Het wordt vaak gebruikt als aanvullende behandeling om milde tot matige symptomen van depressie te verlichten.

 • 3. Geheugenverbetering

  Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatige consumptie van saffraan het geheugen en de cognitieve functie bij volwassenen kan verbeteren.

 • 4. Stemmingsregulatie

  Saffraan is onderzocht op zijn vermogen om de stemming te reguleren en de symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) bij vrouwen te helpen verminderen.

 • 5. Anti-kanker eigenschappen

  Voorlopige laboratoriumstudies suggereren dat saffraanextracten de groei van bepaalde kankercellen kunnen remmen. Er is echter verder onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen en de toepasbaarheid op mensen te bepalen.

 • 6. Anti-diabetische eigenschappen

  Dierstudies hebben aangetoond dat saffraan kan helpen om de glykemische regulatie te verbeteren en diabetesgerelateerde complicaties te verminderen.

 • 7. Verbeterde seksuele functie

  In sommige traditionele culturen wordt saffraan beschouwd als een natuurlijk afrodisiacum en wordt het gebruikt om het libido en de seksuele functie te verbeteren.

Sluiten