Bouwwerken

Haspengouw

De streek heeft een uitgebreid en gevarieerd erfgoed. Er zijn niet alleen concrete getuigen van alle tijden, maar ook architectonische gehelen die, door de band met hun natuurlijke en historische omgeving, ons spontaan aanzetten om ons in bepaalde periodes van weleer nader te verdiepen. Veel dorpen praten over het verleden van hun inwoners, en we komen daardoor meer te weten dan in een boek. In Warnant, Vieux-Waleffe, Limont, Haneffe, Donceel, Chapon-Seraing, Bodegnée, Viemme, Geer en Hollogne-sur-Geer of het centrum van Berloz is het historische hart, dat bestaat uit een kasteel in harmonie met de kerk, de boerderijen en de oude huizen in het dorp, deels bewaard gebleven. Het gehucht Saives (Faimes) herinnert met zijn kapel en zijn twee kasteelhoeves aan de luister van de 18e eeuw, de eeuw van de verlichting.

Natuurpark

In het natuurpark van de valleien van de Burdinale en de Mehaigne richten we de schijnwerper op de dorpen en gehuchten Couthuin, Marsinne, Lavoir, Envoz, Fumal, Burdinne, Huccorgne en Hosdent, die hun harmonische landelijke karakter hebben bewaard.

Condroz

In de Condroz is Vervoz beslist een van de plaatsen waar architectuur en omgeving mekaar het best vinden. Linchet, Barse, Terwagne, Marchin, Jamagne, Villers-le-Temple, Saint-Fontaine, Pailhe en vooral Ocquier zijn dorpen waar de traditionele architectuur zich staande heeft gehouden, hoewel de verstedelijking zich steeds meer doorzet.