De fauna en flora

De uiteenlopende landschappen en ondergronden bevorderen de biodiversiteit. Waar je ook komt, overal doe je verrassende ontdekkingen: geef je ogen de kost, maar hou alles intact !

Planten

Bossen, kalksteenzones, zonnige rotsen, vochtige plaatsen: door de grote verscheidenheid van landschappen bestaan er tal van plantensoorten, met vaak spectaculaire resultaten als ze in bloei staan.
Door gewoon onze bewegwijzerde routes te volgen, kan je honderden - soms erg zeldzame - soorten bewonderen.

Paddenstoelen

Elk jaar vertrekken er aan de kasteelhoeve van Hermalle-sous-Huy twee natuurwandelingen, en kan je er ook een opleiding volgen, waarbij je meer komt te weten over paddenstoelen. Onze gehoede vrienden worden in september ook gevierd in de gemeente Verlaine.

Insecten

De Condroz en Haspengouw associeer je niet noodzakelijk met biodiversiteit. Toch vind je in onze streek nog heel wat plaatsen die een toevluchtsoord zijn voor heel diverse en soms erg zeldzame soorten.

Het enige insectuarium in Wallonië, Hexapoda, toont de bezoekers de insectenwereld via een permanente tentoonstelling. Daarnaast zijn er ook tijdelijke exposities.

Zoogdieren

Reeën, vossen, wilde konijnen... je komt er geregeld tegen als je een wandeling maakt.
Sommige van die wandelingen zijn er trouwens naar genoemd.

Kikvorsachtigen

Padden, kikkers en salamanders, stuk voor stuk kwetsbare soorten, leven nog bij ons.

Crenwick, de site van Wachnet, de directe omgeving van Brion, de vallei van de Hoyoux... als je wat geduld oefent, krijg je ze op al deze plaatsen te zien.

Vogels

Onze streek is een echte ‘hotspot’ voor ornithologen, zowel in bossen (zwarte specht, bosuil...) als in vlakten (torenvalk, grauwe gors, patrijs...) en vochtige zones (dodaars, ijsvogel...).

De vroegere bezinkvijvers van Hollogne-sur-Geer en de grindgroeve van Amay zijn een must voor wie graag vogels observeert.