Collégiale d'AmayVue Collégiale d'Amay en autmne
©Collégiale d'Amay|Office du Tourisme d'Amay
Amay

Amay

Amay, aan de oevers van de Maas, deels Condroz, deels Haspengouw, opent zijn deuren en zijn hart voor u.
Amay’s rijke geschiedenis, zijn vele en uitzonderlijke erfgoed, zijn ongerepte natuur en zijn levenskwaliteit zijn slechts enkele van de troeven die het te bieden heeft tijdens uw bezoek of verblijf.

De must-sees

Patrimoniaal, ongewoon, sportief, leuk: als je maar één activiteit zou moeten doen in deze plaats, dan vind je die in deze suggesties.

Collegiale kerk van Amay

In het centrum van het dorp staat een van de interessantste religieuze monumenten: de collegiale kerk. Het heeft een lang schip dat wordt verlengd door de imposante massa van een ‘avant-corps’ bestaande uit drie majestueuze torens met daarbovenop spitse klokkentorens. Hoewel het dateert uit de Ottoonse periode, heeft het door de eeuwen heen een aantal transformaties ondergaan. Het is in dit religieuze complex, waar het in 1977 werd ontdekt, dat je de sarcofaag van sancta Chrodoara kunt bewonderen, een waar meesterwerk van Merovingische kunst, internationaal erkend.

De schatkamer van de collegiale kerk bevat ook het schrijn van Sint Joris en Sint Ode, daterend uit 1240-1250, waar de relikwieën van Sint Ode en andere illustere figuren worden bewaard. De voormalige kruisgang van de kapittelkerk herbergt een archeologisch museum, waarvan een van de hoogtepunten de prachtige permanente tentoonstelling Mosa Nostra is, die de Merovingische Maas van Verdun tot Maastricht laat zien. Rond de kapittelkerk en dit plein lagen vroeger de woningen van de kanunniken die belast waren met de eredienst en het beheer van de kapittelkerk. De huizen van de kanunniken dateren over het algemeen uit het midden van de 18e eeuw, met uitzondering van het huis Gossuart. Verscheidene hebben een architectuur die voorbehouden was aan de elite.

Romaanse toren en Art Nouveau villa's

Op enige afstand van het religieuze centrum en algemeen aangeduid als de “Romaanse toren”, werd de Amay-toren, het bolwerk van de plaatselijke advocaten, waarschijnlijk gebouwd in de 12e eeuw tijdens de campagne om bolwerken te consolideren en te bouwen ter bescherming van het Prinsdom Luik onder Hendrik van Leez (1145-1164). Dit versterkte huis staat op de Werelderfgoedlijst van Wallonië. Tijdens de 19e eeuw beïnvloedden andere trends ook de bouw van burgerhuizen, zoals art nouveau en art deco, maar deze bleven vrij zeldzaam. De vier prachtige huizen aan de chaussée Roosevelt, 34 tot 40, in Amay zijn bijzonder opmerkelijk. Ze werden in 1914 ontworpen door Maréchal. Het timpaan van de ramen en de namen van de bloemen – madeliefjes, rozen, lelies en blauwe regen – die gebruikt werden om de villa aan te duiden, bevatten aardewerken tegels met bloemmotieven.

De dorpen

Ampsin, verkleinwoord van Amay, was een industrieel dorp dat werd gedomineerd door de families “de Laminne” en “Dumont” die in het dorp verschillende winningsindustrieën hebben opgezet.

Flône, een Mosan-dorp, is vooral bekend om zijn abdij die aan het einde van de 11e eeuw werd gesticht. De abdij van Flône, die werd bewoond door de Dames de l’Instruction Chrétienne, is tegenwoordig een van de belangrijkste scholen van de gemeente Amay.

Jehay, een agrarisch dorp aan de poort van Haspengouw, is beroemd vanwege de geboorteplaats van “Zénobe Gramme”, uitvinder van de industriële dynamo; vanwege de Cisterciënzer abdij van Paix-Dieu en vanwege het kasteel. Lang verwaarloosd sinds de Franse revolutionaire periode die een einde maakte aan het kloosterleven, is de abdij van Paix-Dieu een Centre des Métiers du Patrimoine geworden, waar cursussen voor erfgoedspecialisten worden gegeven en de nieuwsgierigheid van jongeren wordt gewekt door het organiseren van lessen voor beginners. Het prachtige kasteel, een van de opmerkelijkste erfgoedsites van Wallonië, is de populairste en meest bezochte plek in de regio. Dit prachtige kasteel en zijn kerk zijn verankerd in een uitzonderlijke locatie, omringd door een tuin en een boslandgoed.

Ombret, na onderdak te hebben geboden aan de vicus op beide oevers van de Maas, verviel in lethargie om in de 19e eeuw een belangrijk scheepsbouwcentrum te worden.

Bereid je verblijf voor

Als je op zoek bent naar een accommodatie, de expertise van onze chef-koks wilt ontdekken, op zoek bent naar je volgende uitje of behoefte hebt aan frisse lucht, dan hebben we de essentiële dingen van de gemeente voor je geselecteerd.

Laat je betoveren door...

Sluiten