Eec Mais. Col.Eec Mais. Col.
©Eec Mais. Col.
Berloz

Berloz

Berloz is een van de meest noordelijke gemeenten van Haspengouw. Haar grenzen vormen een deel van de grens tussen Wallonië en Vlaanderen. Ze bestaat uit verschillende dorpen en gehuchten waarvan de inwoners vroeger de Thioise taal spraken, maar nu nog slechts een minderheid Nederlands spreekt.

Het grondgebied van het dorp Berloz werd al in de prehistorie bewoond. Berloz werd gedomineerd door een belangrijke familie die de naam van het dorp aannam en wiens kasteel in de loop van de geschiedenis meerdere malen werd belegerd. Vandaag de dag vormt het samen met de kerk, de pastorie en de prachtige kasteelhoeve een van de interessantste architectonische ensembles in onze regio.

Het dorp Corswarem werd in het noorden doorkruist door de Romeinse weg Bavay-Tongres. Het geslacht Corswarem, dat dicht bij de graaf van Looz stond, had zich gevestigd in een donjon emmotté in het centrum van het dorp.

Rosoux-Crenwick is het resultaat van een eerdere fusie, in 1822. Het dorp Rosoux ligt in het noordwestelijke deel van de gemeente Berloz, terwijl het gehucht Crenwick, gelegen in het oosten van de gemeente, door verschillende verbindingswegen is gescheiden van de andere dorpen van de eenheid. Rosoux ligt in het verlengde van de Lange Beek, een beek die door een reeks sites van groot biologisch belang stroomt. Het gehucht Crenwick daarentegen heeft zich ontwikkeld langs een straat en bestaat uit twee grote vierhoekige boerderijen en enkele bakstenen dorpshuizen.

.

Bereid je verblijf voor

Als je op zoek bent naar een accommodatie, de expertise van onze chef-koks wilt ontdekken, op zoek bent naar je volgende uitje of behoefte hebt aan frisse lucht, dan hebben we de essentiële dingen van de gemeente voor je geselecteerd.

Sluiten