CGT-Arnaud-Siquet-Le-Vieux-Haneffe.jpg Terrasse éclairée pour la soirée avec une jeune fille souriante regardant son papa
©CGT Arnaud Siquet

Donceel

De gemeente Donceel bestaat uit drie dorpen langs de Yerne, een zijrivier van de Geer. Ze bestaat uit vier landbouwdorpen die nu bewoond zijn: Donceel, Haneffe, Limont en Jeneffe. Elk dorp groepeert een aanzienlijk aantal vierkantshoeves rond zijn kerk en langs zijn wegen. De meeste bewoonde kernen zijn het resultaat van parochies die in de Middeleeuwen zijn ontstaan, hoewel er bewijzen zijn van vroegere nederzettingen die dateren uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de Frankische tijd.

De dorpen

Aan de voet van Donceel en zijn kasteel liggen de middeleeuwse kerk gewijd aan Saint Cyr en de abdijboerderij Saint-Jacques.

Haneffe wordt gekenmerkt door een versterkt huis dat het dorp domineert. Samen met de kerk en pastorie, de overblijfselen van een tempelierscommanderij en andere gebouwen met een agrarische functie, vormt het een architectonisch ensemble van grote schoonheid.

Het dorp Limont is het type kleine nederzetting waar de paden samenkomen op het plein en de kerk van Saint-Martin, met zijn ommuurde begraafplaats. Er tegenover liggen de ruïnes van de donjon en het gerenoveerde 17e-eeuwse landsherenhuis.

Jeneffe ligt daarentegen buiten het centrum van de dorpen in de Yerne-vallei. De vele monumentale omheinde hofboerderijen houden de landbouwtraditie van het dorp in stand.

Donceel tussen hemel en aarde

DONCEEL
DONCEEL
DONCEEL
Sluiten