Chateau-de-Les-Waleffes-NJ-1.jpgChâteau de Waleffe
©Château de Waleffe|NJ

Faimes

De gemeente Faimes bestaat uit een aantal dorpen op het plateau en strekt zich uit over het uitgestrekte open platteland dat zo kenmerkend is voor Haspengouw. Er zijn hier weinig bossen en het terrein is glooiend. Om de eentonigheid van deze uitgestrekte vlaktes te doorbreken, zijn er alleen dorpjes en gehuchten, gegroepeerd rond hun klokkentorens. De naam van de gemeente komt van een van de kleinste gehuchten, dat is ontstaan uit een klein heerlijk centrum waar nog een boerderij, de overblijfselen van een feodale motte en de resten van een kapel staan.

De must-sees

Patrimoniaal, ongewoon, sportief, leuk: als je maar één activiteit zou moeten doen in deze plaats, dan vind je die in deze suggesties.

Celles, ooit bezocht door pelgrims die in de middeleeuwen de relikwieën van de heilige Madelberte droegen en de naam van deze abdis van Maubeuge als patroonheilige van de parochie achterlieten, is het administratieve centrum van de gemeente. Op een steenworp afstand ligt het gehucht Saives, een waar architecturaal hoogstandje uit het tijdperk van de Verlichting, met een prachtige kapel en twee bijbehorende kastelen.

Het dorpsplein in Borlez heeft in zijn fysionomie de sporen van de oude flo behouden, tegenover de boerderij Ry de Mer, een bekende educatieve boerderij.

Bij Aineffe is het de Romaanse kapel die beschut ligt op het beboste terrein van een pleintje bij twee grote dorpskerken. Hier is een 16e-eeuws fresco ontdekt dat een vlucht naar Egypte uitbeeldt.

Viemme strekt zich uit langs een hoofdstraat die parallel loopt aan de doorgang van Huy-Waremme. Vanaf de kerk tot aan de andere kant van het dorp staan ook 17e-, 18e- en 19e-eeuwse boerderijen langs de weg.

Les Waleffes, een samenvoeging van de dorpen Waleffe-Saint-Pierre en Waleffe-Saint-Georges, herbergt een van de mooiste plekjes van Haspengouw met zijn Frans classicistische kasteel in een landschappelijk park, allemaal in een erfgoed- en omheinde omgeving.

Bereid je verblijf voor

Als je op zoek bent naar een accommodatie, de expertise van onze chef-koks wilt ontdekken, op zoek bent naar je volgende uitje of behoefte hebt aan frisse lucht, dan hebben we de essentiële dingen van de gemeente voor je geselecteerd.

Laat je betoveren door...

Sluiten