Fexhe-le-Haut-Clocher-c-Jean-Pol-GRANDMONT.jpgEglise de Fexhe-le-Haut-Clocher
©Jean Pol Grandmont

Fexhe-le-Haut-Clocher

De gemeente Fexhe-le-Haut-Clocher bestaat uit de dorpen: Fexhe, Freloux, Noville, Roloux en Voroux-Goreux. Er zijn sporen gevonden van bewoning van de prehistorie tot de Romeinse tijd.

De entiteiten die samen Fexhe-le-Haut-Clocher vormen, hebben alle kenmerken behouden die typisch zijn voor kleine hesbignons-dorpen. Ze zijn bezaaid met verschillende boerderijen en omringd door talrijke akkerbouwgebieden die het dorp scheiden van de andere dorpen van de entiteit.

De vrede van Fexhe

Het dorp Fexhe staat in de geschiedenis bekend om de gelijknamige vrede. Dit document is het beroemdste in de geschiedenis van het land Luik, waar het dezelfde plaats inneemt als de Magna Charta in de geschiedenis van Engeland.

Op 18 juni 1316 werd de ‘Vrede van Fexhe’ getekend: het bezegelde de uitkomst van verschillende sociale bewegingen in het begin van de 14e eeuw. De steden waren in opstand gekomen tegen prins-bisschop Adolphe de la Marck. De “Vrede van Fexhe” was een overeenkomst die een einde maakte aan deze conflicten en werd gesloten door de prins-bisschop, de kanunniken, de vertegenwoordigers van de goede steden en de grote ridders. Het doel was het instellen van een rechtsstaat en een machtsevenwicht.

Belgische Uil

een whisky geproduceerd in Haspengouw

Het begon allemaal met de wens van Meester Distilleerder Etienne Bouillon om de lokale landbouw te diversifiëren door er waarde aan toe te voegen via de creatie van een uitstekende Belgische Single Malt Whisky gemaakt van gerst geteeld in Haspengouw, op basis van duurzame landbouw.

Met een breed scala aan producten kan de distilleerderij Belgian Owl bezocht worden. Ontdek hoe een authentieke Belgische whisky wordt gemaakt!

Bereid je verblijf voor

Als je op zoek bent naar een accommodatie, de expertise van onze chef-koks wilt ontdekken, op zoek bent naar je volgende uitje of behoefte hebt aan frisse lucht, dan hebben we de essentiële dingen van de gemeente voor je geselecteerd.

Laat je betoveren door...

Sluiten