FermelincentFermelincent
©Fermelincent

Lincent

Er is een mooi dorp in Haspengouw dat Lincent heet, Leysem in het Nederlands, gelegen aan de weg tussen Tirlemont en Huy.
In Lincent is de grond slibrijk en de landbouw heeft er altijd gefloreerd.

De must-sees

Erfgoed, ongewoon, sportief, leuk: als je maar één activiteit zou moeten doen in deze plaats, dan vind je die in deze suggesties.

Naast landbouwers waren er in Lincent ook broodovenbouwers, in de hele regio bekend als “forguinis” (ovenmakers), een bijnaam die de inwoners van het dorp is gaan kenmerken. De herinnering aan deze ambachtslieden wordt vandaag de dag herdacht met een standbeeld van ijzerdraad dat midden op de rotonde bij de afrit van de snelweg Brussel-Luik is geplaatst. Deze broodovens werden gebouwd met een steen genaamd tuffeau, gewonnen uit een steengroeve in het dorp. Tuffeau werd gebruikt in de bouw van verschillende gebouwen, waaronder de prachtige oude romaans-gotische kerk, waarvan de ruïnes, die worden gebruikt als decor voor shows en evenementen, sinds 1940 op de Monumentenlijst staan.

Twee kastelen hebben ook hun plaats gevonden in het dorp, het neogotische kasteel Michaux, met op de top twee vierkante torens, dat in 1904 werd gebouwd naar plannen van architect Froment door de plaatselijke aannemer Théophile Henrioulle, en het modernere kasteel Ulens, gelegen aan de Route de Huy.

Het neoklassieke stadhuis uit de jaren 1870 is een jeugdwerk van architect Poelaert, de bekende ontwerper van het Paleis van Justitie in Brussel.

Veel van de huizen die de afgelopen eeuwen in tufsteen zijn gebouwd, zijn vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar en vaak prachtig gerestaureerd. Li Pireye di Licint” is een van de beste bieren van het dorp. Het is genoemd naar de plek waar de tufsteengroeve ligt en heeft een aangename smaak.

Bereid je verblijf voor

Als je op zoek bent naar een accommodatie, de expertise van onze chef-koks wilt ontdekken, op zoek bent naar je volgende uitje of behoefte hebt aan frisse lucht, dan hebben we de essentiële dingen van de gemeente voor je geselecteerd.

Laat je betoveren door...

Sluiten