freme.de_.gerbehaye_oreye-c-MT-Terres-de-Meuse.jpgFerme de Gerbehaye Otrange
©Ferme de Gerbehaye Otrange

Oreye

Het dorp Oreye, dat wordt bewaterd door de rivier de Geer en wordt doorkruist door de Romeinse weg Bavay-Keulen, is al sinds de Hoge Middeleeuwen een belangrijk domein van de abdij van Saint-Trond. De benedictijner monniken van de abdij hadden hier al snel grond en heerlijkheid. Maar het is misschien wel de raffinaderij die het dorp het meest onderscheidt van andere dorpen in Hesbignon.

Oreye, dat aan de Geer ligt, lijkt zich langs de rivier uit te strekken en wordt uitgebreid door zijn buurman Otrange. De kerk Saint-Clément met zijn versterkte toren, een oude molen en de boerderij van het voormalige kasteel zijn allemaal de moeite van het bekijken waard.

Otrange ligt in dezelfde omgeving als Oreye, dicht bij de Geer, die weilanden en met populieren omzoomde weilanden van water voorziet. De rivier voedt nog steeds de slotgracht die het kasteel in het noorden, oosten en westen omringt. Het grootste deel van het kasteel is in de 17e eeuw gebouwd rond een middeleeuwse donjon. Maar het meest opvallende kenmerk van het dorp is ongetwijfeld het indrukwekkende aantal vakwerkhuizen dat bewaard is gebleven.

Bergilers was ooit een Naamse enclave in de regio Luik. Talrijke opgravingen hebben belangrijke bewoning in verschillende tijden aan het licht gebracht. Er was een kleine herberg gevestigd langs de oude weg Bavay-Keulen die door het dorp liep. De gemeente heeft nog steeds een oude molen, een kerk met een versterkte toren en een mooi voorbeeld van burgerlijke architectuur: het huis van de Bailli’s.

Grandville, een voormalige heerlijkheid van het graafschap Looz, ooit vlakbij, heeft nog steeds enkele mooie vierkante boerderijen.

Net als Lens-sur-Geer, een voormalige heerlijkheid die behoorde tot het kapittel van Saint-Denis in Luik, is de nederzetting georganiseerd rond een van de mooiste kerken van de regio, Saint-Hubert. Dit prachtige gebouw, waarvan de toren is opgetrokken uit vuurstenen puin, dateert uit de middeleeuwen. Het werd verschillende keren gerenoveerd, met name het koor in 1748.

Bereid je verblijf voor

Als je op zoek bent naar een accommodatie, de expertise van onze chef-koks wilt ontdekken, op zoek bent naar je volgende uitje of behoefte hebt aan frisse lucht, dan hebben we de essentiële dingen van de gemeente voor je geselecteerd.

Laat je betoveren door...

Sluiten