HodeigeHodeige
©Hodeige

Remicourt

Remicourt ligt vlakbij de spoorlijn die Luik met Brussel verbindt en is samengevoegd met de voormalige gemeenten Hodeige, Lamine, Momalle en Pousset. Dit zijn voornamelijk boerendorpen, waarvan vele nog hun oude vierhoekige boerderijen hebben, een spoor van een verleden dat voornamelijk gewijd was aan graanteelt.

De must-sees

Patrimoniaal, ongewoon, sportief, leuk: als je maar één activiteit zou moeten doen in deze plaats, dan vind je die in deze suggesties.

De gemeente Remicourt is vooral bekend om de fabrieken van Mélotte, die op industriële wijze een centrifugale schuimspaan produceerde die wereldwijd bekendheid genoot in de agrarische wereld. Het uitstekende Musée de la Hesbaye in het stadje vertelt de geschiedenis van dit bedrijf en van andere aspecten van het plattelandsleven.

Momalle is ongetwijfeld het dorp dat het grootste aantal van deze 17e-, 18e- en 19e-eeuwse censes heeft bewaard.

Lamine wordt gekenmerkt door een middeleeuws centrum waarin de twee belangrijkste polen van de groepering van nederzettingen in Haspengouw bewaard zijn gebleven: een motte castrale, waarschijnlijk in de 12e eeuw gesticht door een avoué van de Luikse kerk, en een kerk waarin een torenrefuge uit de 13e eeuw bewaard is gebleven.

Net als de twee vorige naburige dorpen, gelegen langs de Yerne, een zijrivier van de Geer, heeft Hodeige een parochiekerk met een oude middeleeuwse toren en een schip uit de 15e eeuw.

En wat Pousset betreft, de legende vertelt dat het dorp aan het begin van de evangelisatie van Haspengouw werd gesticht door Sint Materne, een discipel van Sint Petrus. Het is een vredig dorpje waar alleen een windmolen opvalt op het kruispunt van de paden die naar het dorp en Remicourt leiden.

Bereid je verblijf voor

Als je op zoek bent naar een accommodatie, de expertise van onze chef-koks wilt ontdekken, op zoek bent naar je volgende uitje of behoefte hebt aan frisse lucht, dan hebben we de essentiële dingen van de gemeente voor je geselecteerd.

Laat je betoveren door...

Sluiten