Chateau_de_Warfusee_jardins-c-Okapi07.jpgChâteau de Warfusée vue des jardins
©Château de Warfusée|Okapi07

Saint-Georges-sur-Meuse

Voor de fusie van de gemeenten was Saint-Georges al een van de grootste gemeenten in Wallonië (2045 ha). In 1977, toen de grenzen werden gewijzigd, kreeg het slechts een klein deel van het grondgebied van Hermalle (nu Engis), waardoor het de Maas kon bereiken. De gemeente bestaat uit een groot aantal gehuchten: Dommartin, Warfusée, Oulhaye, Sur-les-Bois, Yernawe, Stockay, La Mallieue, enz.

De must-sees

Patrimoniaal, ongewoon, sportief, leuk: als je maar één activiteit zou moeten doen in deze plaats, dan vind je die in deze suggesties.

Talloze archeologische opgravingen hebben ons in staat gesteld om de bewoningsgeschiedenis van het gebied te achterhalen. Er zijn veel Omalische vindplaatsen ontdekt, met name in Dommartin. Voor de Romeinse periode zijn graven en onderstructuren van villa’s ontdekt in Dommartin, Stockay, Warfée en Yernawe, waar een tumulus langs de oude Romeinse weg tussen Tongeren en Aarlen loopt.

De dorpen waren afhankelijk van verschillende heerlijkheden die in handen waren van lokale families of religieuze instellingen. Warfusée was een van de meest prestigieuze in de Luikse regio. Na verschillende erfopvolgingen en verkopen kwam het samen met het kasteel in handen van de familie d’Oultremont, die er een hooggerechtshof had. Yernawe was in handen van de abdij Saint-Jacques. In de Middeleeuwen was Dommartin ook het toneel van een van de bloedigste veldslagen tussen de Awans en de Waroux.

Een deel van Saint-Georges lag aan het begin van Haspengouw en werd voornamelijk door religieuze ordes bewerkt. Een groot deel van het land had echter de kenmerken van het Mosaanse landschap. Tot de 19e eeuw werden er wijnstokken verbouwd. De industriële activiteit was belangrijk. De steenindustrie dateert uit de prehistorie en steengroeven zijn nog steeds kenmerkend voor het landschap. Er werd steenkool en aluminiumhoudende leisteen gewonnen. Er waren ook kalkovens en een slakkencementfabriek. Deze industriële activiteiten droegen bij aan de demografische ontwikkeling van gehuchten als La Mallieue, Stockay, la Tincelle en Sur-les-Bois. Ze trokken ook grote buitenlandse gemeenschappen van Spanjaarden en Italianen naar de gemeente.

Bereid je verblijf voor

Als je op zoek bent naar een accommodatie, de expertise van onze chef-koks wilt ontdekken, op zoek bent naar je volgende uitje of behoefte hebt aan frisse lucht, dan hebben we de essentiële dingen van de gemeente voor je geselecteerd.

Laat je betoveren door...

Sluiten