Villers Le Bouillet C Jean Pol GrandmontVillers Le Bouillet C Jean Pol Grandmont
©Villers Le Bouillet C Jean Pol Grandmont

Villers-le-Bouillet

Villers-le-Bouillet is verdeeld over twee deelstroomgebieden, de Maas en de Mehaigne.
De beken Villers en Fize-Fontaine monden uit in de Bende, een directe zijrivier van de Maas. De beken Vaux-Borset, Warnant-Dreye en Vieux-Waleffe monden uit in de Mehaigne. Deze twee gebieden worden gescheiden door de Autoroute de Wallonie. Villers-le-Bouillet heeft ook een industrieterrein vlakbij deze belangrijke weg.

Dankzij de toenemende verstedelijking hebben de dorpen Villers en Fize-Fontaine nog steeds veel sporen van een indrukwekkend historisch verleden. Fize, een kleine heerlijkheid, leengoed van de prins-bisschop, toen afhankelijk van de ban van Amay, wordt gekenmerkt door landelijke architectuur gedomineerd door het gebruik van steenkoolhoudende zandsteen uit de plaatselijke steengroeve van Pierreumont. Villers-le-Bouillet, een voormalige heerlijkheid van Saint-Barthélemy, is een belangrijke nederzetting met verschillende bewoningscentra, voormalige gehuchten die in de Middeleeuwen soms uit de bossen werden ontgonnen.

Vaux-Borset, Warnant-Dreye en Vieux-Waleffe hebben een meer landelijk karakter behouden met de valleien van Toultia en Narméa. De dorpen Warnant en Vieux-Waleffe zijn karaktervolle dorpen die een homogene architectuur hebben behouden, een weerspiegeling van de maatschappij uit het Ancien Régime. Warnant, een van de mooiste dorpen van Haspengouw, groepeert een reeks abdijen en aristocratische boerderijen gedomineerd door het Château d’Oultremont aan een rondlopende weg. was een van de wiegen van de Omalen. Niet minder dan 9 dorpen van deze beschaving die van de Donau kwam en zich in Haspengouw vestigde, zijn hier sinds het einde van de 19e eeuw opgegraven. Wat Vieux-Waleffe betreft, dit is het type kleine heerlijkheid waarvan de gebouwen gegroepeerd zijn rond het kasteel, de kerk en de hoofdboerderij.

In de 19e eeuw was ook de industrie in vele handen. Er werd steenkool gewonnen in Villers-le-Bouillet in het gehucht Halbosart en mergel in Vaux-Borset. Voedingsindustrieën zoals malen en raspen vestigden zich in Warnant. Ze vormden een aanvulling op de overheersende activiteit: de landbouw.

Bereid je verblijf voor

Als je op zoek bent naar een accommodatie, de expertise van onze chef-koks wilt ontdekken, op zoek bent naar je volgende uitje of behoefte hebt aan frisse lucht, dan hebben we de essentiële dingen van de gemeente voor je geselecteerd.

Sluiten