Wasseiges 6 8 18 Vue ChampsWasseiges 6 8 18 Vue Champs
©Wasseiges 6 8 18 Vue Champs

Wasseiges

Wasseiges is de meest westelijke gemeente van de provincie Luik, grenzend aan de provincie Namen.
Het bestaat uit 4 dorpen: Acosse – Ambresin – Meeffe – Wasseiges
Een landelijke en agrarische gemeente, Wasseiges biedt vele mooie wandelingen. Met ongeveer 3000 inwoners is Wasseiges een levendige gemeente met een breed aanbod aan sociale en culturele activiteiten en verschillende sportclubs.

De kleine Zaman trein

(1879 - 1917)

In september 1879 werd de eerste concessie voor een privélijn in België toegekend op initiatief van senator Joseph-Emmanuel Zaman (bijgenaamd “de Baron”), een industrieel die in het kasteel van Wasseiges woonde en fortuin had gemaakt door de suikerfabriek van Ambresin op te richten. Dit was de geboorte van de Zaman trein! Deze smalspoortrein, die een traject van 9,5 km tussen Noville-sur-Mehaigne en Ambresin aflegde, was oorspronkelijk bedoeld om suikerbieten naar de suikerfabrieken in de regio te vervoeren, maar kreeg een concessie op voorwaarde dat hij ook passagiers zou vervoeren.
De Zaman locomotieven, die een Belgisch ontwerp hadden, hadden geen tender en konden dus net zo gemakkelijk vooruit als achteruit rijden. Deze trein was erg populair, mensen uit Brussel en daarbuiten kwamen om hem te zien. De wagons hadden smalle deuren waardoor passagiers met overgewicht niet naar binnen konden.
De rails en locomotieven werden tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmanteld.

De Zaman was een erg populaire trein.

Exotisme bij Wasseiges

Saffraan, ook wel rood goud genoemd, komt oorspronkelijk van Kreta en is de meest bewerkelijke specerij ter wereld om te produceren en heeft daarom de hoogste waarde.

In 2009 startten Éric en Sabine Léonard de eerste professionele saffraanplantage in België, die nu meer dan 120.000 bollen telt.

De saffraanboerderij van Cotchia is de grootste van het land en biedt je de kans om saffraan te ontdekken tijdens een rondleiding en proeverijen tijdens de bloeiperiode in oktober. Saffraan wordt hier met de hand gekweekt op een manier die de natuur respecteert, en in de ateliers worden vele variaties gemaakt, waaronder likeuren, jam, siroop, azijn, etc.

Bereid je verblijf voor

Als je op zoek bent naar een accommodatie, de expertise van onze chef-koks wilt ontdekken, op zoek bent naar je volgende uitje of behoefte hebt aan frisse lucht, dan hebben we de essentiële dingen van de gemeente voor je geselecteerd.

Laat je betoveren door...

Sluiten