Amay

Een verleden vol toekomst

'Groot-Amay' bestaat uit een eigen dorpskern, omgeven door enkele andere dorpen: Ampsin, Jehay, Flône en – aan de andere kant van de Maas - Ombret. Het centrum van Amay, bij de collegiale kerk, wordt al bewoond sinds het Gallische tijdperk. Er werden resten van een oude Romeinse villa ontdekt en de opgraving van een vicus in Ombret, vlak aan de Maas, getuigt van de romanisering van de streek. Vandaag telt Amay veel inwoners. Het leven in Amay stond onder het gezag van het kapittel van de collegiale kerk, die nog altijd bepalend is voor het uiterlijk van het centrum van de gemeente. Je kunt er de prachtige Merovingische sarcofaag gaan bekijken van de Heilige Chrodoara.

De dorpen

Het dorpje Ampsin (letterlijke betekenis: 'klein Amay') werd vroeger gedomineerd door de industriële activiteiten van de families Laminne en Dumont, die er verschillende mijnen en steengroeven exploiteerden.

Het dorp Flône, gelegen aan de Maas, is vooral bekend om zijn abdij. Jehay, een boerendorp aan de grens van Haspengouw, geniet niet alleen bekendheid als geboorteplaats van Zénobe Gramme, maar ook omdat het de abdij van Paix-Dieu huisvest, net als het Instituut voor Waals Erfgoed en zijn prachtige kasteel met gevel in dambordpatroon.

Ombret raakte na de Romeinse periode in de vergetelheid, maar ontwikkelde zich vanaf de 19de eeuw tot een belangrijk centrum voor de scheepsbouw.

Je vindt ook leuk...