Faimes

De verschillende dorpjes van de gemeente Faimes zijn allemaal gelegen in de vlakte, verspreid over een weids landschap bestaande uit velden en akkers, typisch voor Haspengouw. Bossen zijn hier zeldzaam en het landschap bestaat uit zachtjes glooiende heuvels. Deze uitgestrektheid wordt enkel onderbroken door de aanwezigheid van dorpjes en gehuchten bestaande uit enkele huisjes rond een klokkentoren. De gemeente dankt haar naam aan een van de kleinere gehuchten, ontstaan uit een kleine heerlijkheid, waarvan nog een aantal kleine boerderijen, een feodale wal en de ruïne van een kapel zijn overgebleven.

De dorpen

Celles vormt de administratieve zetel van de gemeente. Tijdens de Middeleeuwen werd het veel bezocht door bedevaarders, die de relikwieën van de heilige Madelberte vervoerden. Zij gaven de parochie de naam van deze abdis uit Maubeuge. Op een boogscheut hiervandaan ligt het kleine Saives, een architectonisch pareltje uit het tijdperk van de ‘Verlichting’ met een prachtige kapel en twee bijbehorende kastelen.

Het dorpsplein van Borlez draagt nog sporen van een vroegere waterpartij, tegenover de boerderij 'de Marneffe'.

In Aineffe vindt u een kleine kapel die schuilgaat onder de bomen van een klein pleintje, dichtbij de twee grote verkeers-assen van het dorp.

Dan is er nog Viemme, gelegen langs een hoofdstraat die parallel loopt met de steenweg van Huy naar Waremme. Langs de hoofdstraat volgen boerderijen uit de 17de, 18de en 19de eeuw elkaar op.

Het kasteel van Waleffe (het dorp dat ontstond uit de fusie van Waleffe, Saint-Pierre en Waleffe Saint-Georges) is een van de mooiste trekpleisters van Haspengouw, gebouwd in Frans-klassieke stijl en gelegen in een pittoresk landschap.

Je vindt ook leuk...