Fexhe-le-Haut-Clocher

De gemeente Fexhe-le-Haut-Clocher omvat de dorpen Fexhe, Freloux, Noville, Roloux en Voroux-Goreux. Hier werden sporen aangetroffen van de overheersing ten tijde van de Romeinen.

Vandaag ligt het dorp aan weerskanten van de spoorlijn Luik-Brussel, halfweg tussen Luik en Borgworm. De landschapselementen van Fexhe-le-Haut-Clocher zijn kenmerkend voor kleine Haspengouwse dorpen: ze zijn bezaaid met hoeves en omringd door heel wat landbouwgronden die ze scheiden van de andere omliggende dorpen.

De Vrede van Fexhe

Het dorp Fexhe staat in de geschiedenisboeken vanwege de gelijknamige vrede. Het is het bekendste document uit de streek van Luik, waar het even belangrijk is als de Magna Charta in de geschiedenis van Engeland.

Op 18 juni 1316 werd de Vrede van Fexhe ondertekend. Daarmee kwam een einde aan een sociaal bewogen periode in het begin van de 14e eeuw. De steden waren in opstand gekomen tegen prins-bisschop Adolf van der Mark. De Vrede van Fexhe is een bestand dat een einde maakte aan die conflicten en werd afgesloten door de prins-bisschop, de kanunniken, de vertegenwoordigers van de Goede Steden en de grote ridders. Doel was een rechtsstaat tot stand te brengen en de bevoegdheden meer in evenwicht te brengen.

Belgian Owl, whisky gedistilleerd in Haspengouw

Alles begon met de droom van meester-distilleerder Etienne Bouillon om de lokale landbouw meer te diversifiëren, door een voortreffelijke Belgische single malt whisky te maken op basis van duurzaam verbouwde gerst uit Haspengouw.
Distilleerderij Belgian Owl heeft een uitgebreid aanbod van producten en kan je ook bezoeken. Je ontdekt er hoe je een echte Belgische whisky maakt!

Je vindt ook leuk...