DSC09726-scaled-1.jpegChâteau de Jehay
©So & Bia
Ik heb het voor je getest

Ontdek het kasteel van Jehay

Het oudste gedeelte van Château de Jehay ligt in de gemeente Amay en dateert uit de 16e eeuw. Het heeft een aantal aanpassingen ondergaan onder verschillende eigenaars. Vandaag is het eigendom van de provincie Luik en een deel van het kasteel en de tuinen zijn open voor het publiek. Dit prachtige kasteel is omgeven door een slotgracht, maar het bijzondere is de “dambord”-architectuur, die uniek is in Europa.

picture-47-1602238409.jpg
Zo & Bia

Ambassadeur
Terres-de-Meuse

Het kasteel wordt momenteel helaas gerenoveerd. Daarom wordt een deel van de gevel gerenoveerd en is het interieur op dit moment niet toegankelijk voor bezoekers. Toch konden we de zeer mooie tuinen bezoeken. Daarnaast zijn er nog twee permanente binnententoonstellingen. Hier kun je de rijke meubelcollectie van Jehay bewonderen.

We maakten een rondleiding door het zogenaamde “à l’italienne” park, dat zich uitstrekt over meerdere hectaren. We begonnen met een rondleiding door de siertuinen. Het terrein is werkelijk prachtig. Sommige bomen staan op de monumentenlijst. In het midden van het park is een speciale plek: een ijshuis. Het is gebouwd in de 19e eeuw en werd gebruikt om het natuurijs op te slaan dat in de winter werd verzameld.

Een ander bijzonder kenmerk van het park om te bekijken: langs de paden staan enkele nogal erotische bronzen beelden. Ze zijn het werk van de laatste eigenaar van het kasteel: graaf Guy van den Steen. Hij was ook verantwoordelijk voor de volledige herinrichting van de tuinen.

De rondleiding gaat verder met een bezoek aan de potplantentuin. De huidige planten en zaailingen worden geleverd door het Institut Provincial d’Enseignement Agronomique de La Reid. Hier ontdek je variëteiten van erfgroenten, eetbare bloemen, fruitbomen en zelfs delicate rozen…

We eindigden onze wandeling op een bebost pad dat ons terugbracht naar de prachtige binnenplaats van het kasteel waar we onze rondleiding waren begonnen.

Sluiten