IMG_8571-c-Ju-on-the-Road.jpgVue d'une montgolfière au dessus de la réserve naturelle du Haut Geer
©Ju On The Road
Ik heb het voor je getest

Een vlucht in een heteluchtballon

In augustus 2020 kreeg ik de kans om mijn eerste vlucht in een luchtballon te maken en de Haspengouwse regio van bovenaf te ontdekken.

Wondercom 7Wondercom 7
©Wondercom 7
Justine Toussaint

Ambassadeur
Terres-de-Meuse

Ju onderweg

Mijn ballonvaart

of de getuigenis van een verbaasde vrouw

Dit is het, de grote dag! Op de ochtend van mijn luchtballonvaart ontvang ik een sms met de bevestiging van de vlucht aan het eind van de dag… Deze zal inderdaad plaatsvinden bij zonsondergang! De vluchten hangen volledig af van de weersomstandigheden. Maak je geen zorgen, als vluchten worden geannuleerd, worden ze onmiddellijk opnieuw gepland. Het bericht vertelt me ook welke opstijglocatie de piloot heeft gekozen… Deze wordt gekozen aan de hand van de windrichting, om het luchtruim rond de kerncentrale en het vliegveld van Bierset te vermijden, die verboden terrein zijn voor heteluchtballonnen.

Mooi, de heteluchtballon stijgt op vanaf een plek waar ik bijzonder van houd in Terres-de-Meuse, het natuurreservaat van de Haut-Geer. Prachtige landschappen en een buitengewoon avontuur in de lucht in het vooruitzicht, ik heb er zin in!”

Om 19.00 uur komen we aan op de locatie, ontmoeten we de groep, de piloot en zijn team en krijgen we een korte briefing over het verloop van de vlucht en de veiligheid. Het veld is breed en overzichtelijk, zonder obstakels die de twee heteluchtballonnen zouden kunnen hinderen. Enkele verklaringen later wordt de groep uitgenodigd om naar de gondels te gaan. Opwinding overspoelde me… en het was tijd om op te blazen!

De ballon opblazen

Het Montgolfière.b team haalt al het materiaal tevoorschijn: de ballon, de mand, de brander, de ventilator… Dan begint een echt ritueel tijdens de opblaasfase, en iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen. Eerst moet je het doek uitrollen, daarna blaas je het op met de ventilator.

Er heerst een ontspannen maar uiterst professionele sfeer, ik krijg het gevoel dat Montgolfière.be goede mensen zijn, je kunt ze vertrouwen.

Benoit, de piloot, biedt me zelfs de kans om in het doek te kruipen tijdens het opblazen, een ongelooflijk gezicht en ik zit op de eerste rij! Ik heb moeite om mijn oh’s en ah’s in te houden om me te concentreren op het maken van foto’s, maar ik moet toegeven dat ik onder de indruk ben.

We stijgen op

< Plots versnelt alles. Het is tijd om in de mand te klimmen terwijl de zon achter ons positie inneemt. Het is verzengend heet daarbinnen, met de brander die hete lucht in de ballon blaast, ik ben zelfs bang voor mijn haar.

Dat is het, we stijgen op…. Soepel. Ik ben verrast door de stabiliteit van de mand, geen geschommel en geen gevoel van hoogtevrees te bespeuren!

Haspengouw vanuit de lucht

Een uur rijden op de wind

En daar zijn we dan, in de lucht, vrij. De sensaties zijn heel zacht. Alleen het geluid van de brander verstoort de rust van dit prachtige einde van de dag. De lichten zijn magisch. We vliegen over de vijvers van het natuurreservaat van de Haut-Geer.

Aan boord legt Thierry, onze gepassioneerde Natagora-natuurgids, uit hoe het reservaat werkt en welke rol het speelt bij het behoud van de lokale fauna, insecten en vogels. Het is erg indrukwekkend om over de vijvers, de landschappen en zelfs de windturbines te vliegen! Ik heb geen woorden om te zeggen hoe mooi het is wat ik zie.

De wind brengt ons in de richting van de Limburgse boomgaarden en laat ons adembenemende Hesbionlandschappen ontdekken. De natuur van bovenaf is subliem. Onder mijn voeten zie ik velden, gewassen, rivieren, bossen en Hesbion-dorpen… En mensen die naar ons zwaaien vanuit hun tuinen.

Hoewel de piloot de richting van de ballon niet kan bepalen, kan hij wel de hoogte van de mand regelen. Dus geniet Benoit ervan om even laag bij de grond te vliegen. Een graanveld kietelt de mand, we strijken zelfs tegen de bomen, voordat we weer heel hoog klimmen. Veel hoger dan ik me had kunnen voorstellen, maar ik voelde geen angst. Meer een soort voldoening tegenover dit fantastische schouwspel.

De landing

Een vlucht van een uur in alle rust en stilte gaat heel snel voorbij. Een paar minuten voor de landing legt Benoit de procedure uit. Geen paniek, het is heel eenvoudig, gewoon hurken en je vasthouden aan de handvatten van de mand… Hij doet de rest!”

We landen zachtjes en geruisloos in een veld, waar het team van Montgolfière.be ons vergezelt met de voertuigen en het opslagmateriaal. Oh, is het al voorbij? We stappen een voor een uit de mand en kijken glimlachend naar de ballon die langzaam leegloopt…

De zon is bijna onder en het is tijd om de ballon op te vouwen. We worden allemaal uitgenodigd om het team op een leuke manier te helpen met opvouwen. Een complete ervaring, afgerond met een glaasje lokale producten om bij te komen van onze emoties, met Léopold 7 bier (met of zonder alcohol).

Een kleine verrassing voordat we met de shuttle teruggaan naar de lanceerplaats…
Maar ik zal er verder niets meer over zeggen!”

Een magische ervaring die je minstens één keer in je leven moet meemaken, een zwevend, zacht moment, een echte verademing.

Sluiten