AdobeStock-c-michiel.jpegCueillette de pissenlits
©Michiel Adobestock

Vilaines aan de rand van de zee

Paardenbloemwijn gemaakt in Terres-de-Meuse

In de streek Terres-de-Meuse heeft Marie-France Laruelle het aangedurfd om het beste te maken van deze kleine plant, die vaak als ongewenst en lelijk wordt beschouwd… En er een heerlijk aperitief of digestief van te maken, zoals u wilt! Een unieke, lokale drank die op oneindig veel manieren kan worden gedronken, rauw, in cocktails en zelfs in de keuken. Hier volgt een interview met een vrouw die gepassioneerd is door de natuur en lokale producten… en een proeverij van haar paardenbloemwijn, in cocktails in de Pampa Bar, een van de mooiste terrassen van de Terres-de-Meuse!

Wondercom 7Wondercom 7
©Wondercom 7
Justine Toussaint

Ambassadeur
Terres-de-Meuse

Ju onderweg

Les Vilaine au gré du vent :

het begin

“Les Vilaines au gré du vent” is de nogal ongebruikelijke naam die Marie-France aan haar bedrijfje heeft gegeven,
“Vilaines” als onkruid, “Au gré du vent” als paardenbloempitten
en de evolutie van haar bedrijf door mooie en onwaarschijnlijke ontmoetingen

.

De paardebloem wordt echter verkeerd beoordeeld, want hij biedt van alles, van zijn wortel tot zijn bloemen tot zijn bladeren en bloemknoppen. In feite is het de eerste bloem van het seizoen, die bloeit en waait in de wind om mooie dagen en de komende zon aan te kondigen.

Marie-France heeft dit goed begrepen en plukt deze bloem zelfs al een paar jaar om haar drankje te maken en haar recept te verfijnen voor zichzelf en haar geliefden.

In 2022 probeerde ze een professionele omschakeling en richtte ze haar bedrijfje op. Ze produceerde in Vyle-et-Tharoul in de “Coworking by Devenirs” waar ze haar vaten neerzette en toegang had tot de keuken, die voldeed aan de AFSCA-voorschriften.

Sinds haar debuut op de weekmarkten in Marchin en Braives en op ambachts- en smaakmarkten, zoals het Fête de la Ruralité in Vyle-et-Tharoul en het fête du Printemps in Huy … blijft haar wijn verbazen.

Hoe geniet je van paardenbloemwijn?

Amandelwijn, geurig en zoet, kan het best worden gedronken als aperitief.
Het kan worden gedronken met ijs, met een mousserende wijn a la Spritz, of in cocktails.

In de Pampa Bar mixen Pauline en Marie het perfect in hun Anetha-cocktail (Pisco, paardenbloemwijn en verbena) voor maximale frisheid en smaak. Een geweldige cocktail om van te genieten op een terras in de zon!

Paardebloemwijn past ook heel goed bij gerookte eend, gegrilde groenten, een kaasplateau… En desserts, zoals een pousse-café!”

Er zijn steeds meer restauranthouders die paardenbloemwijn op hun menukaart zetten, maar ook in de keuken! De wijn wordt gebruikt om groenten of vlees te blussen en geeft gerechten een zoete, originele en karaktervolle toets. Je vindt het bij “carré d’herbe” in Wépion, “la cuisine d’un gourmand” in Profondeville, “Kaillou ” in Villers-le-Bouillet, “la Roseraie” in Modave en “Pampa Bar” in de haven van Statte.

Hoe maakt Marie haar paardenbloemenwijn?

Paardebloemen worden twee keer per jaar geplukt in het voorjaar. Marie-France plukt haar bloemen spaarzaam op privéterreinen (zoals Ferme Schiepers in Antheit), weg van pesticiden en wegen, met respect voor elke plant en zijn omgeving.

De eerste pluk vindt plaats zodra de bloemen bloeien bij mooi weer in Terres-de-Meuse. De tweede pluk vindt later plaats in de Ardennen, omdat de bloei daar later is en Marie-France haar productieperiode kan verlengen.

De paardebloemen worden vervolgens direct in een roestvrijstalen vat gedaan om te macereren, samen met citrusvruchten, sultana’s en suiker. Alle gebruikte ingrediënten zijn biologisch of lokaal.

De wijn wordt gemaakt zonder toevoeging van gist, alcohol of sulfiet en is het resultaat van spontane, langzame en natuurlijke gisting. Dit product is dus volledig seizoensgebonden en hangt af van wat de natuur in de lente te bieden heeft! Als het op is… is het op!

Waar kan ik paardenbloemwijn vinden?

Er zijn dit jaar in totaal zo’n 1.000 flessen verkrijgbaar bij Marché de la Halle in Huy, Ferme des 3 Moutons in Braives en bij Marie Laruelle thuis (op bestelling, door van tevoren te bellen). Je kunt er deze zomer ook van nippen in cocktails op het terras van de Pampa Bar!

Marie maakt ook wilde siropen (vlierbloesem, Oost-Indische kers, lavendel, meidoornbessen … andere smakelijke verrassingen die binnenkort aan haar assortiment worden toegevoegd!”

Sluiten