Vue Vignoble Vins des CinqVue Vignoble Vins des Cinq
©Vins des Cinq

Wijnhuis Cinq

Op de hoogten van Couthuin, rue des Theysses, niet ver van Château de la Vignette, op de hellingen van de Maas, ligt Domaine Vins des Cinq.

Wondercom 7Wondercom 7
©Wondercom 7
Justine Toussaint

Ambassadeur
Terres-de-Meuse

Ju onderweg

Wisten jullie niet dat er wijngaarden waren in Terres-de-Meuse? XXV is een familieproject dat is opgezet door 5 broers en zus. Renaud, Denis, Damien, Jérôme Grégoire en hun zus Dominique hebben onlangs 15 hectare landbouwgrond gekocht. Het is een uniek project in de regio, gelegen in een uitzonderlijke omgeving. Het landgoed, gelegen tussen velden en bossen, is een oase van rust, met een toekomstig accommodatieproject, een luxe gite voor 12 personen.

We spraken met Jérôme Grégoire en zijn vrouw over hun familieproject!

Presentatie van het project

Domaine Vins des Cinq is een familieproject dat 4 jaar geleden begon. We waren al eigenaar van het bos en konden als gezin de percelen ernaast kopen. Op dat moment begonnen we na te denken over verschillende projecten in deze prachtige vallei van 140 hectare.

Tijdens het bestuderen van de mogelijkheden ontdekten we dat er in het verleden al 10 are met wijnstokken was aangeplant op deze grond. Het klopt dat de ligging van de percelen zeer goede omstandigheden biedt: op het zuiden, een lichte helling en steenachtige grond. We hebben dus enkele tests uitgevoerd, die zeer positief bleken te zijn. Er is namelijk schist te vinden op een diepte van 50 cm, een ideaal criterium voor het planten van wijnstokken!

Het avontuur begon echt in april 2018 met het planten van een eerste perceel van 4 hectare. Dit vertegenwoordigt 15.250 wijnstokken, van klassieke maar uitzonderlijke druivenrassen (Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir en Müller-Thurgau). Deze eerste fase werd in april 2019 gevolgd door de aanplant van nog eens 600 Chardonnay-stokken. Uiteindelijk willen we witte wijn en bubbels maken volgens de principes van de biologische landbouw.”

Wijn en bubbels ter plaatse

“Zodra de wijnstokken geplant zijn, worden de druiven 3 jaar later geoogst. Dit noemen we de ‘derde bladoogst’. We willen absoluut onze eigen wijn maken, maar daarvoor moeten we de bouw van de toekomstige wijnmakerij betalen. Een plek die gebruikt gaat worden voor de vinificatie en die tussen het huis (de gîte) en het bos komt te liggen. Daarom hebben we afgelopen mei een nieuw perceel van 3,5 hectare aangeplant. 12.000 nieuwe wijnstokken van Chardonnay en Pinot Gris, waardoor we meer flessen kunnen produceren en zo onze kosten kunnen terugverdienen.

Biologisch veld

“Omdat we de natuur en het ecosysteem willen respecteren, wordt onze wijn geproduceerd volgens de principes van de biologische landbouw: er worden geen chemische onkruidverdelgers, pesticiden of kunstmest gebruikt. We zijn met dit proces begonnen bij het planten, dus de oogst van 2021 is al biologisch gecertificeerd!

De productie begon in 2021, omdat onze wijnmakerij nog niet was gebouwd. De eerste flessen biologische witte wijn en mousserende wijn begonnen in 2022. Ons doel is om dertig- tot veertigduizend flessen te produceren. Deze zouden binnen vier of vijf jaar geproduceerd kunnen worden.”

Waarom een gite
opnemen in je wijnproject?

“Vanaf het begin wilden we deze uitzonderlijke plek in zijn geheel delen, tussen bossen en wijngaarden, met dit uitzonderlijke uitzicht over de Maasvallei. Deze moderne dubbele gîte, die momenteel erkend wordt, heeft 3 en 5 slaapkamers (4 en 8 bedden), die samen of apart geboekt kunnen worden.

Deze gîte met uitzicht op het landgoed stelt ons in staat om wijntoeristische ervaringen aan te bieden: een verblijf tussen de wijnranken gecombineerd met een rondleiding over het landgoed en de wijnmakerij, en tot slot wijnproeverijen. Deze ervaringen maken deel uit van ons dienstenaanbod voor onze gasten.

We zijn ook gaan samenwerken met lokale ambachtslieden. Een deel van ons land wordt bewerkt door ‘Le Miel des Petits Talus’, die er bijenkorven hebben geplaatst.”

Sluiten